Биляна Гяурова за БНР: Докладът критикува остро ВСС

препечатка от bnr.bg

Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Институт за правни инициативи, подчерта, че в поредния доклад за правосъдието и вътрешните работи има много сериозна критика към Висшия съдебен съвет.

Единственото положително нещо, което е казано за Висшия съдебен съвет, е свързано с усилията да се създаде норма за натовареност. Всички други ключови дейност от неговата работа като дисциплинарните процедури са доста критикувани. На практика, това което докладът казва е, че ВСС не успява да приоретизира проблемите в съдебната система и това го прави безсилен да ги реши и той не иска да ги реши.

По повод утрешния избор на председател на Върховния касационен съд Биляна Гяурова заяви, че президентът Росен Плевнелиев, който ще издаде указ за назначаване на избрания от ВСС, е добре да присъства на процедурата:

Не е без значение, неговото присъствие ще бъде, по някакъв начин, гарант. Той може да присъства в качеството си и на избран от всички и в качеството си на човека - институция, който трябва да издаде указа.

Интервюто на Людмила Железова и Силвия Великова с Биляна Гяурова-Вегертседер можете да чуете в звуковия файл.

Следвайте ни