Биляна Гяурова в Неделя 150: Тенденциозното обезличаване на институциите продължава

препечатка от bnr.bg

Срещата на Владислав Горанов с членовете на ВСС показа, че властта не иска да спази закона и ще направи всичко възможно да не го спази, а не че няма възможност. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова:

За мен министър Горанов е новият Цветанов по отношение на съдебната власт с това абсолютно безпардонно говорене в заседателната зала на органа, който управлява съдебната власт, в очите на председателя на ВКС и то, седейки до министъра на правосъдието.

Фактът, че представител на изпълнителната власт може спокойно да каже, че няма да се спазва Закона е лош знак и показва на обществото, че ще продължи тенденциозното обезличаване на институциите, коментира Гяурова:

Аз мисля, че не само финансов, но и политически, икономически и всякакъв рекет се осъществява върху съдебната власт. Видяхме през годините, че всяко едно правителство се опитва да я постави на колене и да я обязди. Особено от 2009-а година насам много ярко се виждат тези опити.

Тя припомни, че през 2009-а година Румъния беше взела решение да съкрати част от допълнителните финансови стимулации за представителите на съдебната власт. Тогава, в рамките на един месец, съдиите обявиха ефективна стачка и съдилищата буквално не работеха:

Цялата общественост в Румъния разбра, че ако правосъдната система не работи и не ѝ се даде възможност да работи ефективно и независимо, нищо в обществения, политическия и икономическия живот не би могло да се случи, защото дори жалбите, които бяха подготвени да се подадат, нямаше къде да бъдат подадени.

Интересна е реакцията на новия председател на ВКС, коментира Гяурова. Засега той е показал опити за еманципиране, но само по въпроси, по които няма грешен ход. Ако в момента обаче той, като ръководител на всички съдии в страната, излезе със становище след заседанието, това би дало силен знак на магистратите, че Върховният съд се управлява от човек, който радее за независимостта на съдебната власт.

Според Гяурова оставки на ръководството на СГС е трябвало да бъдат търсени още преди години, когато се е разбрало, че е възможно да се манипулира системата за случайно разпределение на делата.

За мен фактът, че тази кампания срещу СГС се подема точно сега, след Доклада, на фона на приетата актуализирана стратегия, на фона на общественото недоволство срещу съдебната система, показва отново, че всичко се прави с една популистка цел, а именно да се закрепи в някаква степен положителният имидж на правителството, и в частност на министър-председателя, и да се закрепи, тъй като вече не може да се подобри, имиджът на сегашния ВСС.

За България е важно да няма случайни съдии и прокурори. Тогава ще отпадне нуждата от случайно разпределение на делата, коментира Гяурова. Българските институции са много добри в създаването на документи, стратегии и закони, но това, което „им куца“ е тяхното приложение, допълни юристът.  Според нея трябва да се оцени ефектът от работата на специализираната прокуратура. Необходими са и промени в НПК, за да може тя да се занимава наистина само със сериозни разследвания, допълни Гяурова.

БОРКОР е изключително критикувана институция. Защо се получи така? Защото на БОРКОР не беше дадена възможност да работи това, за което беше създадена.

Гяурова коментира и проверката срещу активистите на „Протестна мрежа“:

Очевидно прокуратурата предпочита да се занимава с директни политически поръчки, които да оказват натиск върху представителите на активното гражданско общество, вместо да обърне внимание на сериозните проблеми, които са както вътре в нея, така и в престъпната част на нашето общество. Познавам повечето колеги, срещу които са образувани тези проверки от НАП и не мисля, че подобен натиск, подобна злоупотреба с права и демонстриране на правомощия и фактът, че в нашето законодателство няма никакъв механизъм, с който те могат да бъдат защитени, е начин, по който прокуратурата очевидно разбира независимостта на съдебната власт.

Борбата със задкулисието и корупцията в България не е спринт, а маратон, за който са готови само онези, които вярват силно, а такива има малко, перифразира тя застреляния руски политик Борис Немцов. 

Следвайте ни