Биляна Гяурова-Вегертседер: Могат да бъдат направени по-сериозни промени в Конституцията

Биляна Гяурова-Вегертседер, която е сред учредителите на инициативата "Правосъдие за всеки", заяви в предаването "Преди всички", че могат да бъдат предложени много по-сериозни промени в основния закон, от тези, които минаха на първо четене в парламента. Скандалът "Яневагейт", според Гяурова, за пореден път показва слабостите в системата:

По отношение на "Яневагейт" ние се оказахме в една библейска ситуация - търговците са в храма. Трябва да намерим някакъв начин те да бъдат изгонени, но за съжаление нямаме почти никакви механизми, които да ни позволяват това да бъде осъществено.

Усещам, както в управляващото мнозинство, така и в опозицията, която е абсолютно безмълвна по този казус, някакъв страх и опит случилото се в съдебната система и ВСС да бъде максимално омаловажено.

Положителното в "Яневагейт" е, че хора разбират, че има обвързаности. Някак пак се измества разговорът от това, че в Конституцията могат да бъдат предложени много по-сериозни промени, които да бъдат свързани с повишаване отчетността на прокуратурата, коментира още Гяурова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Следвайте ни