Теодор Славев пред БНР: Ако има антикласация на процедурите за избор на органи от НС, тази за СЕМ ще спечели награда

Парламентът прие правилата за избор на членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Вчера Комисията по култура и медии ги одобри без дебати и обсъждания.

В навечерието на процедурата по определяна на правила за избор на членове на СЕМ от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) изпратиха писмо до Народното събрание. В него те реагират срещу бързото обявяване на процедурата и невъзможността да се чуят гласовете на гражданите.

Ако се направи една антикласация на процедурите за избор на органи от Народното събрание, със сигурност тази за СЕМ ще спечели награда, коментира в предаването "Преди всички" Теодор Славев от БИПИ:

Първо, никой не е чул политическата или правна логика за стартиране на процедурата в този момент. Това оставя пространство за интерпретации, че Народното събрание бърза заради предстоящите избори на ръководства на обществените медии. Второ, съкратените срокове за приемане на процедурата погазват всякакви, дори минимални стандарти за прозрачност, публичност и отговорност при тези назначения.

Според него всички процедури, които са минали досега в Народното събрание, оставят впечатлението, че са дразнеща техническа формалност за депутатите.

Цялото интервю с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

Следвайте ни