Кои са рисковете пред избора на нов председател на КФН

Процедурата за избор на нов председател на КФН е вече опорочена. НС стартира с кредит на доверие в резултат на взривяването на гражданското общество след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но този кредит на доверие се превръща в дълг предвид поредицата от проблеми, касаещи различни процедури. Това каза Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи /БИПИ/ в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria.

Не само председателят е важен, но и зам.-председателите. Новият председател на КФН ще трябва много бързо да номинира зам.-председатели, които да бъдат избрани от парламента. Браншовите организации очакват повече прозрачност в работата на новия регулаторен орган, каза от своя странафинансистът Стефан Софиянски. „Предполагам, че ще се наложи намесата на регулатора“, коментира още той бъдещите действия на надзорната институция предвид провежданите стрес тестове в застрахователните и пенсионните дружества.

КС вече се е произнасял по темата за процедурни правила.

Най-вероятно съответната жалба няма да бъде допусната за разглеждане и ще бъде отклонена, коментира още Славев. Има основание да се твърди, че сме в хипотеза на чл. 258 от Договора за функциониране на ЕС или т.нар. Процедура за върховенство на закона.

Ако ЕК започне подобна процедура срещу България и постанови, че не се спазват законите в страната, може да очакваме санкции, включително имуществени, а при най-лошият сценарий може да се пристъпи към изключване на България от вземането на решения.

Вероятността да се случи това е малка, но има предпоставки за стартирането на подобна процедура, при което България трябва да влезе в режим на обяснение.

Вижте повече във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Следвайте ни