Биляна Гяурова: Няма яснота по какви критерии се закриват 11 районни прокуратури

цялото интервю чуйте тук
публикуваме препечатка от интернет страницата на БНР:

Не e ясно по какви критерии са били набелязани населените места, в които се закрива местната прокуратура. Това каза в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи:

„Поне за мен не е известно да е било направено някакво изследване или по-сериозен анализ на това какво налага необходимостта точно сега в тези 11 населени места да бъдат закрити тези прокуратури“.

В три от единайсетте населени места, чиято прокуратура ще бъде закрита, местната общественост се вдига на протест. 

"Когато се взема решение да се закрива дадена прокуратура или съд, изобщо да се прекроява т.нар. "съдебна  карта" на страната, трябва да бъдат взети предвид най-различни фактори – икономика, демография, инфраструктура, развитие на електронното правосъдие, култура, ако щете", обясни Биляна Гяурова. Тя припомни предложението на експерти да има специален закон за съдебната карта на страната, защото тя засяга много и най-различни обществени отношения:

"Не може просто така, с една писмо, хората да бъдат поставени пред свършен факт. Има нещо, което се казва справедливост на процеса, и това е извън чисто правната сфера. Справедливост на процеса означава, когато се предлагат непопулярни мерки, а в случая те направо се налагат – означава да се предвиди една информираност на обществеността, да се търси обратна връзка. В случая прокуратурата някак третира представителите на местната власт като подопечни и им изпраща едно писмо, в което им казва: „Sorry, от утре вече няма да имате прокуратура“.

Гяурова определя като "суперпроблемно" приемането на решението за закриването на 11-те прокуратури с единодушие от Висшия съдебен съвет:

"И един такъв сериозен въпрос като прекрояването на съдебната карта може да мине тихомълком. Често пъти съдът и прокуратурата всъщност представляват единствените стълбове на държавността в тези малки градове, където е закрита болница, училище, полицейски участък и т.н."

Биляна Гяурова изрази опасенията си случващото се с прокуратурата "да не се прехвърли по абсолютно автоматичен начин и върху съдилищата".

Следвайте ни