Отворено писмо до Комисията по бюджет и финанси

ДО

КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ НА 47-оТО Народно събрание на Република България

КОПИЕ ДО

КАНДИДАТИТЕ ЗА УПРАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА

КОПИЕ ДО

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ,

УВАЖАЕМИ КАНДИДАТИ ЗА УПРАВИТЕЛ НА БНБ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

Българският институт за правни инициативи от години осъществява мониторинг на назначенията на ръководителите на еднолични или колективни органи, избирани от парламента. Ангажирани сме с въпроса за установяване на по-прозрачно, отговорно и предвидимо управление, като при публичните назначения не остават съмнения за задкулисни партийни договорки. 

От гледна точка на стандартите за прозрачност и публичност при избора на управител на БНБ и вземайки предвид, че

-          процедурата се отнася за една от най-важните позиции в държавата,

-          реализирането ѝ е от висока обществена значимост,

-          новото ръководство на БНБ ще бъде изправено пред сериозни предизвикателства, особено с оглед присъединяването ни към Еврозоната,

Считаме, че е задължително концепциите за дейността на БНБ на кандидатите, които ще бъдат представени по време на изслушването им в Комисията по бюджет и финанси, да бъдат публикувани на специализирания тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание в достатъчен срок, за да могат всички заинтересовани страни да се запознаят с визията им за развитие на институцията.

Отправяме призив към кандидатите да публикуват концепциите си, така че както народните представители, така и широката общественост да се запознаят с тях. Подчертаваме, че тази практика е установена като добра в други органи на държавната власт, а предвид създалото се напрежение в Народното събрание около избора на управител на БНБ и изключителното значение на доброто управление на БНБ за цялото общество, то този акт на кандидатите би бил силен индикатор за готовността и желанието им да осигурят минимално дължимата доза прозрачност при избора.

С уважение,

Екипът на Българския институт за правни инициативи

Следвайте ни