Подкаст

В този епизод Цветомир Тодоров разговаря с Владимир Митев за успехите и не толкова успешните резултати от антикорупционната политика в Румъния, придобила почти митологичен статус в България. Двамата правят паралели и с българската борба с корупцията.

- Блог "Мостът на приятелството" - ⁠friendshipbridge.eu⁠

- Статия "Кодру Врабие: “Златната ера” на нтикорупцията в Румъния отпреди 2017 г. беше фалшифицирана" - ⁠https://friendshipbridge.eu/bg/2019/03/20/vrabie-golden-era-interview-bg/

  • ---

Владимир Митев е румъноговорящ български журналист. Той е редактор в румънската редакция на Радио България и кореспондент на Радио Румъния за България. Наред с други неща от 2015 г. насам той поддържа българо-румънския блог "Мостът на приятелството", който в момента има над 1750 статии на английски, румънски и български за политическия, обществен и културен живот в България и Румъния, както и за българо-румънските и регионалните международни отношения.

В петия епизод „Schengen, but not really. What is wrong with Bulgaria and Romania“ говорим с политическия експерт Сорин Йоница от Expert Forum, Румъния, с когото обсъждаме как българите и румънците гледат на половинчатото ни приемане в Шенген, кой какво свърши и какво не свърши през годините.

Но няма да спрем до шенгенските порти. Говорим и за международната обстановка в навечерието на изборите за Европейски парламент както и какво да очакваме от увеличаващата се подкрепа за десни и популистки партии.

Епизодът е на английски език.

  • ---

Сорин Йоница е доктор по политически науки и експерт в областта на реформата и развитието на публичната администрация; консултант на Европейската комисия, Съвета на Европа, Световната банка, Програмата на ООН за развитие за Източна Европа и Балканите. Бил е представител на гражданското общество в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК, по въпросите на транспорта, енергетиката и околната среда). Той е хоноруван преподавател в Маастрихтското училище по мениджмънт (MSM) и Университета "Бабеш-Боляй", Клуж. Завършил е Букурещкия университет и Централноевропейския университет. Бил е стипендиант на Фулбрайт в Университета Джорджтаун, Вашингтон.

В четвъртия епизод „Кой се страхува от Изкуствения интелект?“ говорим с адвокат Иван Янков от YNG Legal, с когото разсъждаваме над въпросите:

  • Защо New York Times съдят OpenAI?
  • Кой има авторско право над нещо, създадено от ИИ?
  • Трябва ли творците да се притесняват за авторските си права над творбите си, когато моделите на ИИ се обучават?
  • В догонваща роля ли е законодателството, защитаващото авторските права?

---

Адвокат Иван Янков e един от водещите експерти по право на интелектуалната собственост в България. Предоставя пълно правно обслужване на „Артистаутор“ – голяма българска организация за колективно управление на права. Иван също така предоставя консултации по сложни въпроси, свързани с криптовалути, блокчейн технологии и координира въпросите за прилагането на блокчейн регулации в множество юрисдикции по света (Китай, САЩ, ЕС, Южна Африка, Сингапур, Канада, Русия и Беларус)​.

В третия епизод от подкаста ни "Из лабиринтите на право" на тема "Право и израстване", Петя Петрова разговаря с адв. Атанас Вълов. Той е ръководител на практиката по процесуално представителство и алтернативни методи за разрешаване на спорове в "Пенков, Марков и партньори". Заедно с това, вече повече от 10 години, е сред организаторите и съдиите в Националното състезание по гражданско и търговско право „Кристиан Таков“.

В епизода обсъждаме какво предстои на младите юристи, които са решили да се развиват професионално като адвокати, какви са предзивикателствата пред тях, за баланса между работата и свободното време и др.

---

Адв. Атанас Вълов е ръководител на практиката по процесуално представителство и алтернативни методи за разрешаване на спорове, с богат опит в широк кръг от процесуални сфери, сред които вещноправни спорове (включително реституция), спорове в строителството, търговскоправни спорове, право на ЕС, както и спорове в сферата на възобновяемите енергийни източници и интелектуалната собственост. Той е и сред ръководителите на практиката по вещно право и управление на проекти, с фокус върху недвижими имоти с търговско предназначение, луксозно жилищно строителство и инфраструктурни проекти. 

В настоящия втори „Из лабиринтите на правото“, Цветомир Тодоров и Биляна Гяурова – Вегертседер, разговаряме с д-р Наталия Киселова, доцент по конституционно право. Епизодът е записан в началото на 2023 година, когато държавата все още се тресеше в рекордната поредица от предсрочни избори и логично следващата от това – политическа нестабилност. Към онзи момент, какъв ще бъде изходът от кризата, не изглеждаше никак ясен. Поради това една от основните темите в епизода е кризата на парламентаризма, проблем, който, уви, и към днешна дата не е преодолян.

Засегнати са и други проблеми, като поляризирането на обществото, кризата на идеологиите и политическата безотговорност, както и масовата популярност на хазартните игри в България. Т. е. отрицателни феномени, които вместо да намират адекватен политически и социален отговор се задълбочават все повече и повече, което прави епизода силно актуален и към днешна дата. 

---

Доц. Наталия Киселова е доктор по Конституционно право от 2008 г. Тя е преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  от 2005 г. в катедра „Конституционноправни науки“, Юридически факултет. Експерт по конституционно право и права на човека. Автор на монографията „Политически права на българските граждани“ (Сиела, 2017, 428 стр.). Специализирала е в Университета Кеймбридж (2015) и Московския държавен университет „Ломоносов“ (2014). Била е съветник по правни въпроси (2012 – 2016) и секретар по правни въпроси на президента на Републиката (2016-2017).

В първият ни епизод, „Право и пропаганда“, юристът Петя Петрова разговаря с Георги Марчев, от Factcheck Bulgaria. Малка част от темите, които засяга са. свързани с различните измерения на пропагандата в България, свръхексплоатацията на патриотизма, използването на страховете в обществото срещу самото общество и др.

Георги Марчев е журналист. Той е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films Bulgaria. Част е и от екипа на платформата Factcheck Bulgaria – платформа, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите.

Приятно слушане!

В този въвеждащ епизод, Биляна Вегертседер, директор на БИПИ, накратко разказва за новата ни инициатива - подкаст "Из лабиринтите на правото". Тук по креативен, а понякога изабавен начин, можете да се запознаете с популярни (и не толкова) теми, пречупени през призмата на правото.

Приятно слушане!

Следвайте ни