50 неправителствеин организации, сред които и БИПИ, отправиха искане до Президента на Република България за връщане за ново обсъждане от Народното събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона. 

се казва в искането.

Във връзка с предстоящото обсъждане на Четвъртия национален план за действия по инициативата „Партньорство за открито“ управление, Български институт за правни инициативи отправя следните предложения, които да залегнат като мерки в плана:

Първата стажантска програма, която откри БИПИ, завърши успешно. В рамките на 30 дни към екипа ни се присъедини Ивана Илчева, студентка по право в 1-ви курс на Софийския университет. Ивана се включи активно в работата на института и участва в събитията „Фалитът на физически лица в Република България - възможности и перспективи” и „Съдът близо до хората“ – кръгла маса, организирана от БИПИ и Районен съд Луковит. „Срещнах се с изтъкнати американски съдии, някои завършили в Харвард и работили като адвокати в Ню Йорк, представлявайки крупни компании от Уолстрийт. Беше ми изключително интересно да разговарям с тези хора и с удивление да установя, че славата и парите не са оказали отрицателно влияние върху тях, а напротив – разговаряха с мен като с равна.”, разказва тя. Щастливи сме от преживяното време заедно и пожелаваме на Ивана здраве и успехи за в бъдеще!

Днес БИПИ изпрати писмо до всички членове на ГС към ВСС по електронната поща на ГС, относно избора на адм. ръководител на СГС. На 05 август 2014 г. БИПИ внесе заявление за напускане на Гражданския съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет. Мотивите ни бяха ясни: дефицит на равнопоставеност, прозрачност и отчетност във взаимоотношенията между ГС и върховния кадрови орган на съдебната власт. Отнасяйки се с уважение към труда и приноса на всички членове на ГС и без по какъвто и да било начин да се стреми да засяга неговата самостоятелност при вземане на решения, БИПИ призовава членовете на ГС да обсъдят публично и да съставят становище във връзка с проведената процедура по (не)избор на административен ръководител на Софийски градски съд на 13 март от Съдийската колегия на ВСС, следвайки процедурните възможности в неговите правила за работа. Пълният текст на писмото четете тук.

снимка: Конституционен съд

"Процедурите по избор на съдии в Конституционния съд са протичали със скандали и с политически договорки. За нас като общество е важно дали ще имаме избор, основан на борба за политически услуги и манталитет за вярност на кандидатите, или обективен избор, основан на професионалните качества, постижения и морал на юристите". Това отбеляза в предаването "Преди всички" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Аудио тук.

Пленумът на ВСС Снимка: Велко Ангелов, Капитал

Статия на Биляна Гяурова-Вегертседер за в-к Капитал:

Защо съветът толерира атаки срещу съдии - дали защото не успява да се справи или защото не иска

[...] Съветът просто си "купува" време и се кани да изготви поредния документ като обяснение защо не реагира на кристално ясни ситуации, при които съдии биват обругавани заради решения, без да се сочат аргументи по същество.

Биляна Гяурова-Вегертседер

265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г. Това каза в предаването "12+3" Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи. Екип от експерти в различни сфери разгледа темата за борбата с корупцията през гражданската активност при подаване на сигнали за корупция. Проучването, което е за 2016 г., се базира на данни от 19 институции. "Единствено от НАП не получихме отговор... 6 от тези 18 институции изобщо не са получавали сигнали, свързани с корупция."

Следвайте ни