БИПИ беше една от организациите, които имаха представител в работната група сформирана към МС, която беше натоварена със задачата да изработи проект на Правилник. Групата приключи работата си в средата на февруари 2018 г. със завършени текстове на проект на Правилник. От правна гледна точка, предизвикателство в работата на работната група се явиха несъвършенства в текстовете на ЗЮЛНЦ създаващи Съвета за развитие на гражданското общество до степен, повдигаща въпроса за работата на РГ при наличния законов материал. В предложения за обсъждане проект на Правилник има съществени различия с проектът приет от РГ. Част от тях са маркирани в настоящето становище.Заменете този текст с вашия

БИПИ отправи въпроси към единствения кандидат за съдия в Конституционния съд от парламентарната квота, Красимир Влахов.

Такава възможност е предвидена в чл. 93 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание във връзка с раздел II, т. 2 от процедурните правила за избор. 

Съдия Влахов ще бъде изслушен на 03 октомври в парламентарната комисия по правни въпроси. 

Инфографика

Въпросът не е да се имитира американската или някоя друга система. Въпросът е за отношението, уважението, отговорността и институционалния авторитет, които следва да се демонстрират и признават при провеждането на избори, които са ключови за управлението на държавата. Те трябва да бъдат взаимни – както от страна на кандидата/те, така и от страна на избиращия орган. И това важи с особена сила, когато става въпрос за парламента, защото в крайна сметка неговото отношение и поведение във връзка с такива избори е отражение на нашето поведение и отношение към институциите. И тук парламентът трябва да бъде положителен пример и да налага високи стандарти.

Снимка: "Шпигел"

Ако човек се вгледа малко по-внимателно в описаните на 26 страници данни и факти в доклада, ще открие неподправена прилика с България. За да сме честни, ако се замени Унгария с България, в 85 процента от случаите направените оценки и заключения ще са валидни и за нашата държава. С което си обясняваме и защо се пропука фасадната проевропейска и демократична маска на депутатите от ГЕРБ в ЕП. Те са наясно, че техниките на политическата атака срещу демокрацията, използвани от Орбан, се прилагат свободно и от Борисов. Най-вероятно, за разочарование на Корнелия Нинова, която се обяви за най-големият фен на Орбан в България.

Prof. dr. Leny de Groot- van Leeuwen от Юридическия факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия

В седмицата между 8 и 13 октомври, професор д-р Лени Де Хроот-ван Леуен / Prof. dr. Leny de Groot- van Leeuwen /от Юридическия факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия ще гостува в България по покана на Българския институт за правни инициативи и с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Проф. Де Хроот ще изнесе лекции пред студенти по право от Нов български университет и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ на тема „Етика за юристи - от етичните дилеми до теорията“. съответно на 10 и 11 октомври. Холандският гост също така ще изнесе лекция пред курсисти от Националния институт на правосъдието. По време на посещението си в България проф. Де Хроот ще се срещне и с представители на институции, както и със Съюза на съдиите в България.

Биляна Гяурова-Вегертседер по време на церемонията по случай Деня на правото да знам

В Деня на правото да знам, БИПИ бе удостоен с Грамота за организация, използвала най-активно правата си за достъп до информация.
Грамотата е за усилията ни за повече прозрачност при публичните назначения от парламента и в съдебната власт. Конкретен повод са и спечелени дела срещу кмета на Столична община и директора на АСП. От Програма Достъп до Информация/Access to Information Programme също така, посочиха и работата ни да съберем информация от 19 държавни институци за гражданската активност при подаването на сигнали за корупция. 

Биляна Гяурова-Вегертседер

Процедурата за номинации на конституционни съдии има анемично разписани правила с кратки срокове за изслушване и обсъждане на кандидатурите. Това заяви Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи в предаването "12+3". В коментара си тя посочи, че традиционно се предлагат толкова кандидати, колкото позиции има, но е възможно сега "да има изненада и да се получи конкуренция, тоест не състезание само с един кон".

И този парламент за пореден път не осветлява информация за това как точно съдия Красимир Влахов е станал кандидат на парламентарното мнозинство, а тази липса на прозрачност повдига въпросителни, смята Биляна Гяурова:

Теодор Славев в сутрешния блок на Нова телевизия

„За мен това „решение” е неадекватно поради три причини. За първи път чувам, че решение на правителство няма правна стойност. Това може би е някаква правна иновация. Второ, то е неадекватно, защото няма мотиви. На практика има една политическа поръчка да се измислят мотиви, които да оправдаят позицията на правителството. На трето място е неадекватно, защото е преждевременно. Орбан каза, че започва действия по обжалване на решението, което може да отнеме много време”, коментира Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в сутрешния блок на Нова телевизия. 

БИПИ предлага 2-месечен платен стаж с гъвкаво работно време и заетост от 4 часа дневно. Стажът е подходящ за студенти по право и студенти по обществени науки, със завършен поне I курс на обучение.

Кандидатствай до 30 септември на office@bili-bg.org. Ще те информираме за статуса на твоята кандидатура до 04 октомври. Интервютата с одобрените кандидати ще се състоят до 8 октомври.

Следвайте ни