Очаква се следващата седмица, ресорната парламентарна комисия, да изслуша кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства. 

БИПИ се възползва от процедурата и постави въпроси към кандидатите за органа, който се занимава с чувствителна за обществото тема и който беше обект на скандали. 

Вижте въпросите...

СТАНОВИЩЕ относно: Обсъждане на Доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка, публикуван на 13 ноември 2018 г., и продължаване на действията в изпълнение на препоръките от месец януари 2017 г. от Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, т. 1 от дневния ред на заседание на 27.11.2018 г.

Текст на Цветомир Тодоров

Нито пътуващите преподаватели, нито незаинтересованите студенти, нито непропорционално големият брой юридически факултети са изолиран български феномен. Български патент обаче е опитът системните проблеми да се борят с козметични промени. На всички е ясно, че всяка козметична реформа в юридическото образование няма да реши нищо, а най-вероятно само ще задълбочи проблемите. А без дълбока реформа в правното образование, истинската реформа в съдебната система е немислима.

Повече от 6 месеца съдийската колегия на ВСС не е извършвала избор на административни ръководители-председатели на съдилища. Днес тя ще изслуша кандидата за Административен съд - Бургас. 

БИПИ следи тези процедури и участва чрез постаняване на въпроси. Вижте отговорите на двамата кандидата.

Теодор Славев в коментар за БНР за избора на главен прокурор през 2019 г.

„Не трябва да се позволява при избора на следващ главен прокурор да има политическо вмешателство, макар че то сигурно ще присъства – ще има или политическа битка, или политически пазарлък за личността. Не трябва да се позволява някой или група от хора да си има личен главен прокурор“. Това коментира пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

По думите му политическата обвързаност на избора е заложена в начина, по който се конструира Висшият съдебен съвет, защото половината от състава му се избира от Народното събрание. Според него това трябва да се реформира и да се намали парламентарната квота.

Петър Керелов и Калина Найденова, стажанти във втората стажантска програма на БИПИ

На 15 декември приключи успешно стажът на Калина Найденова, студент I курс в НБУ, и на Петър Керелов, студент V курс в СУ "Св. Климент Охридски" в БИПИ.

В продължение на два месеца, двамата студенти по право, имаха възможност да се запознаят с нашата работа, да се включат в различни инициативи и проекти и да разберат повече за неправителствения сектор. 

Благодарим им за работата и им пожелаваме успех!

Вижте техните впечатления от прекарното в БИПИ време.

КОНКУРС ЗА ЕСЕ

Фондация Български институт за правни инициативи съвместно с посолството на Кралство Нидерландия в България организират конкурс за студентски есета на тема: „КОГА ИЗЧЕЗНА ЕТИКАТА В ПРАВОТО?“

Вижте условията за участие, крайния срок и наградния фонд...

Теодор Славев в "Бизнес старт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Крупна търговия с гражданство е невъзможна без политически чадър, ако изнесените факти са верни. Но ние наблюдаваме една активизация на българската прокуратура при политически събития. И това е устойчива практика у нас на действие на прокуратура и на разследващи органи, може да се търси връзка,  но ние няма как да знаем със сигурност и просто наслагваме събития, които се случва паралелно". Това каза Теодор Славев, Български институт за правни инициативи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов по повод концентрацията на напрежение в общественото пространство след протестите на майките на деца с увреждания и активизацията на прокурорските действия.

Prof. dr. Leny de Groot- van Leeuwen от Юридическия факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия

В седмицата между 8 и 13 октомври, професор д-р Лени Де Хроот-ван Леуен / Prof. dr. Leny de Groot- van Leeuwen /от Юридическия факултет на Университета Радбауд, Ниймеген, Холандия ще гостува в България по покана на Българския институт за правни инициативи и с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Проф. Де Хроот ще изнесе лекции пред студенти по право от Нов български университет и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ на тема „Етика за юристи - от етичните дилеми до теорията“. съответно на 10 и 11 октомври. Холандският гост също така ще изнесе лекция пред курсисти от Националния институт на правосъдието. По време на посещението си в България проф. Де Хроот ще се срещне и с представители на институции, както и със Съюза на съдиите в България.

Следвайте ни