Днес заседава временната парламентарна комисия за изработване на ПОДНС. БИПИ изпрати конкретни предложения по чл.89, ал.2 от текста, а именно въвеждане на декларация за финансови интереси и почтеност като императивен изискуем документ към всички кандидати за ръководни държавни длъжности, назначавани от Народното събрание. В световен мащаб т.нар. имуществени декларации са мощен антикорупционен инструмент в над 150 държави. С предложенията и образеца на декларация можете да се запознаете тук

На 20.02.2017 г. БИПИ изпрати въпроси до Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии" (КПКИТ) при ВСС за системата за е-гласуване. С писмо от 23.03.2017 г. разработчикът на системата "Абати" АД изпраща отговорите до КПКИТ, която в заседание, проведено на 05.04.2017 г., взема решение да препрати отговорите до БИПИ. Отговорите, получени от БИПИ на 19.04.2017 г., можете да прочетете в прикачения файл.

В периода м. март – май 2017 г. Висшият съдебен съвет избира административни ръководители-председатели на 18 от 28-те административни съдилища в страната. БИПИ отправи въпроси към кандидатите в тези процедури. Тук можете да се запознаете с въпросите, които им зададохме, както и с техните отговори.


Снимка: Дарик

"Твърдим, че живеем в демократично общество, докато обитаваме някакъв странен тип тоталитарна демокрация". Това е част от коментара на директора на БИПИ, която днес гостува в предаването на Дарик радио "Кой говори?". Основна тема бе срещата между собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Цялото интервю чуйте тук.

Теодор Славев беше гост в предаването "Директно" с водещ Димитър Абрашев. Теми на разговара бяха съдебната реформа и предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет.

Политическите и юридически възли в правосъдната система в България и ЕС, както и проекта за създаване на общоевропейска прокуратура, която да разследва измами, свързани със структурните фондове на ЕС, подкрепиха 16 държави, включително и България, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Бих призовала всички магистрати да присъстват на общите събрания за избор на ВСС и да гласуват с хартиена бюлетина." Гледайте цялото интервю тук.

Следвайте ни