На 17 май 2017 г. изтече и последният срок за заявка от страна на магистратите относно начина на гласуване. Графиката говори  сама за себе си. Вижте как ще гласуват магистратите и какви са проблемите със системата за електронен вот.

В периода м. март – май 2017 г. Висшият съдебен съвет избира административни ръководители-председатели на 18 от 28-те административни съдилища в страната. БИПИ отправи въпроси към кандидатите в тези процедури. Тук можете да се запознаете с въпросите, които им зададохме, както и с техните отговори.

БИПИ отправи своите питания и към кандидатите от прокурорската квота - 13 души. Включен е един допълнителен въпрос: "Тази година се навършват 25 години от Европейската конвенция за правата на човека в България. Съгласно чл. 130а ал. 2, т. 3 от Конституцията пленумът на ВСС "организира квалификацията на на съдиите, прокурорите и следователите". Ако бъдете избран за член на ВСС, какво ще направите за повишаване знанията и квалификацията на магистратите и в частност на прокурорите и следователите относно познаване практиката на Европейския съд по правата на човека?" Всички въпроси са достъпни тук.            

Съотношение жени:мъже при номинираните за съдийска колегия на ВСС.

Съдебната 2017 е различна от съдебната 2012. Предстоят избори за членове на ВСС, в които няма да гласуват делегати както бе преди. Дори на някои да им се иска и сега  да бъде така, всеки магистрат сам ще подкрепя своите представители. Системата има реален шанс да се изчисти отвътре и да произведе нова управленческа генерация. Това зависи от решението на всеки един магистрат, без значение дали е административен ръководител или не. Дали и доколко това ще се случи, е в ръцете на 4 186 професионалисти. Съгласно обявените списъци от ВСС това са 2 237 съдии, 1 505 прокурори и 444 следователи.

Пред БНР тази сутрин директорът на БИПИ заяви, че според IT специалисти не може 100% да се гарантира, че системата за електронно гласуване не може да се компрометира и съответно, че не може да бъде манипулиран вотът на магистратите. Цялото интервю със Силвия Великова можете да чуете в звуковия файл в страницата на БНР


Снимка: Дарик

"Твърдим, че живеем в демократично общество, докато обитаваме някакъв странен тип тоталитарна демокрация". Това е част от коментара на директора на БИПИ, която днес гостува в предаването на Дарик радио "Кой говори?". Основна тема бе срещата между собственика на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров. Цялото интервю чуйте тук.

Следвайте ни