Неправителственият сектор настоява за поне шестмесечно обсъждане на новия НК

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

Проектът за нов Наказателен кодекс изисква поне шестмесечно обсъждане, организирано от министерството на правосъдието и с участието на всички юридически професии. Това би довело до повишаване на доверието в законодателния процес и до разсейване на всички тиражирани в медиите съмнения, че краткотрайните политически цели надделяват над държавническата отговорност. Това се казва в писмо до министъра на правосъдието Зинаида Златанова, подписано от Съюза на съдиите, проф. д-р Антон Гиргинов, доц. д-р Светла Маргаритова и 10 неправителствени организации – Български адвокати за правата на човека, Български институт за правни инициативи, Български Хелзински комитет, Център за изследване на демокрацията, Риск монитор, Програма Достъп до информация, Институт за развитие на публичната среда, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Център на НПО в Разград и Програма за развитие на съдебната система.

В писмото те изтъкват, че оценяват стремежа на министъра да изпълни поетите ангажименти от няколко правителства, но приключването им преди доклада на Европейската комисия не бива да бъде самоцел. Затова те настояват министър Златанова да не прибързва с внасянето на проекта за обсъждане в Министерския съвет. Миналата седмица правосъдният министър заяви, че на 15 януари, т.е. утре, проектът за нов НК ще бъде внесен на правителствено заседание.

НПО, ССБ и двамата научни работници смятат, че министерството е определило твърде кратък период за обсъждане на проекта – едва три седмици, голяма част от които в празнични дни. И добавят, че задълбочено професионално и публично обсъждане не може да бъде проведено за една седмица, нито пък следва да е под формата на изпращане на предложения и коментари на елекронен адрес на правосъдното ведомство, защото Наказателният кодекс има първостепенно значение за основните права на гражданите.

"Дейността по подготовка на законопроекта не беше предшествана или съпътствана от дискусия какви следва да са принципите на новия Наказателен кодекс и каква наказателна политика същият следва да изразява. Тези особености на процеса по изготвяне на проекта допълнително затрудняват изработването на мотивирани и задълбочени становища по публикувания текст и са още една обективна причина за удължаване на срока за обществено обсъждане... Отговорността и на законодателя, и на юридическата общност е голяма – не бива да се поемат и минимални рискове некачествен нормативен продукт, който може да има тежки репресивни последици, да стане действащо право", се казва още в писмото до министър Златанова.

Припомня се, че добрите световни практики за обсъждане на толкова съществени законодателни изменения в наказателното право обхващат дългогодишни дискусии.

Изтегли цялото писмо в PDF.

 

 

Следвайте ни


  • Начало
    • Позиции
      • Неправителственият сектор настоява за поне шестмесечно обсъждане на новия НК