Четири организации призовават Президента да присъства на изслушването на кандидатите за председател на ВКС

ДО
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
        


Уважаеми г-н Плевнелиев,

Отправяме към Вас предложение да присъствате на заседанието на Висшия съдебен съвет на 29.01.2015 г., на което ще се проведе изслушването на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд.
За Вас реформата в съдебната власт винаги е била приоритет, което потвърдихте и в речта си по повод приключването на третата година от встъпване в длъжност, казвайки, че „Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи напред, като например за работеща и справедлива съдебна система ...”.
Изборът на най-важния ръководител в съдебната власт е процес, на който трябва да бъде дадена максимална публичност и тежест.
С присъствието си във Висшия съдебен съвет Вие най-добре ще изпълните ролята си и на гарант на прозрачността и значимостта на процедурата.
Господин Президент, с подписването на указа за назначаване на председателя на Върховния касационен съд, Вие изпълнявате последния елемент от процедурата по избор. Ето защо, смятаме, че е изключително важно да присъствате на място и да имате възможност непосредствено да чуете кандидатите, техните концепции, аргументи и цялостно представяне.


С уважение,
Български адвокати за правата на човека
Български институт за правни инициативи
Български хелзинкски комитет
Фондация РискМонитор
 

Текст на писмото в pdf-формат.

Следвайте ни


  • Начало
    • Позиции
      • Четири организации призовават Президента да присъства на изслушването на кандидатите за председател на ВКС