НПО искат истинско състезание за шеф на БНБ

Неправителствени организации подкрепиха позицията на Българския институт за правни инициативи по отношение на процедурните правила за избор на управител на БНБ. Те ще бъдат гласувани днес (10.06.2015 г.) от Народното събрание.

В писмото, изпратено до Цецка Цачева и парламентарните групи на всички партии, се посочва, че    проектът за процедурни правила не създава в пълна степен предпоставки и механизми за задълбочена проверка и истинско състезание между излъчените кандидати.

Неправителствените организации искат от парламента да се съобрази с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, тъй като има несъответствие между него и проекта на процедурни правила. Иска се още процедурните правила да се съобразят с добри международни парламентарни практики, както и да се въведат максимално високи стандарти при избор на управител на БНБ.

От БИПИ настояват кандидатите да попълват декларация за имущественото си състояние, по подобие на кандидатите за високи назначения в съдебната власт.

Позицията на БИПИ е подкрепена от:

MOVE.BG/ ФОНДАЦИЯ "МОВЕ.БГ"

БОЛКАН АСИСТ

БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ЗА НЕСТОПАНСКО ПРАВО

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ ЗА ПОЛИТИКА

ЕВРОПЕЙСКИ ИНСТИТУТ

ИНСТИТУТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНАТА СРЕДА

МЕЖДУНАРОДЕН ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА МАЛЦИНСТВАТА И КУЛТУРНИТЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

НПО ЛИНКС

ПРОГРАМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ

РИСК МОНИТОР

ФОНДАЦИЯ С.Е.Г.А.

ФОРУМ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И АНАЛИЗ НА ПУБЛИЧНИ ПОЛИТИКИ

ЦЕНТЪР ЗА ЛИБЕРАЛНИ СТРАТЕГИИ

Пълният текст на писмото до председателите на парламентарните групи в Народното събрание можете да видите тук.

Следвайте ни