Инфографики: Какво предлагат партиите за съдебната система

На 4 април 2021 г. предстои да изберем народните представители за 45-то НС. БИПИ следи какво предлагат партиите в техните предизборни платформи и програмни документи най-вече в частта им за върховенството на правото, съдебната власт и борбата с корупцията от 2009 г. В сегашната, по-скоро вяла предизборна кампания, ни направи впечатление, че единствената политическа партия, която няма нищо споменато в тази област е ДПС. Всички останали развиват определени идеи, в които не могат да се открият качествено нови предложения.

От 2009 г. досега водещите предложения по отношение на реформите в правосъдието  могат да бъдат сведени до:

- намаляване политическото влияние върху ВСС чрез различни модификации в парламентарната му квота, респективно пълното му разделяне;

- създаване на работещ механизъм за подвеждане под отговорност на главния прокурор;

- съответни промени в Конституцията, респективно нова Конституция /ГЕРБ през 2017 г./ и

- намаляване мандатите на 3-та големи в системата.

Това не говори за безидейност в партийните централи, а по-скоро за неизпълнение, лошо или частично изпълнение на обещаваното през годините. Проблем, който не е характерен само за сферата на съдебната власт.

Какво все пак е новото или по-скоро различното? Няма политическа сила, която да предлага изработването на изцяло нова Конституция, а предложенията са за промени и поправки. Това е странно, предвид че през август 2020 г. ГЕРБ представиха инициатива за свикване на Велико Народно събрание и проект на нова Конституция. Има сериозно обединение около идеята за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, на практика само ГЕРБ са против. Има няколко предложения, които могат да се окачествят като нестандартни на фона на всички останали. Това са предложението за пряк избор на главен прокурор /от „Има такъв народ“, което беше включено и в проведения преди няколко години референдум/ и предложението за премахване фигурата на главния прокурор /лансирано от ПП „Българско лято“, но преди това споменавано от експерти и лица от гражданския сектор/.

Следващият парламент ще бъде шарен, не се знае и колко ще е траен. За обществото, а и за самата съдебна система, която определено е опитното зайче на прехода, ще бъде важно каква реализация на практика ще имат поредните обещания за независима и отчетна съдебна система. Ако бъдат създадени нечистоплътни коалиции и написаното преди 4.04.21 за пореден път остане само на хартия, то това ще бъде много лош знак както за хората в страната, така и за международните, и европейските ни партньори.

Следвайте ни


  • Начало
    • Позиции
      • Инфографики: Какво предлагат партиите за съдебната система