Хакатон "Gamify съдебната система"

Хакатон “Gamify съдебната система”

“Gamify съдебната система” е първият хакатон на правна тематика в България. Каква е задачата? Да създадете концепция или модел за игра, която да е свързана със съдебната система. 

Правила за участие:

Хакатонът е насочен към учениците от 11 и 12 клас от средните училища в София.

Всеки отбор трябва да попълни горепосочения формуляр за участие. Той се попълва от един член на отбор, като в него има полета за имената на останалите съотборници. 

Отбори: 1 отбор трябва да се състои от 3-ма или 4-ма ученици. В хакатона могат да участват само сформирани отбори;

Лаптоп: всеки участник трябва да носи собствен лаптоп;

Интернет: безплатен Wi-Fi в сградата на УНСС

Кога ще се проведе хакатонът? На 18 и 19 март 2023 г. (събота и неделя)

Къде ще се проведе? В сградата на УНСС, София

Ще има ли предварителни разяснения по темата? Да.

Непосредствено преди хакатона, всички участници ще имат възможност да се включат в информационен полуден, който ще се проведе на живо, на 16 март в Puzl (бул. „Черни връх“ 47) от 16:00 до 18:30 часа.

Каква е задачата на отборите? Вашата задача е да измислите модел/ концепция на игра, свързана със съдебната система.

Програма
Събота, 18 март

10:00 - 10:30 Откриване на хакатона

10:30 - 12:00 Отборите работят

12:00 - 12:30 Обяд

12:30 - 18:00 Отборите работят

18:00 - 18:30 Вечеря

18:30 - 20:00 Отборите работят

20:00 часа Край на ден 1 на хакатона

През целия ден отборите ще работят в екип, ще развихрят въображението си и ще използват технологичните си умения, за да създадат игра за съдебната система. През първата половина на деня ментори от гейминг индустрията и специалисти по Право ще отговарят на въпросите на отборите и ще им помогат в разработката на проектите им.  

Храната и напитките през деня са осигурени от партньорите ни KFC и Кока-Кола.

Неделя, 19 март

10:00 - 12:00 Подотовка за представяне на проекти

В рамките на първите 2 часа на втория ден на хакатона, отборите трябва да се подготвят за представянето на концепциите/ моделите си на игра за съдебната система. Всеки отбор избира как да представи идеята си пред журито, като разполага с 10 минути. Бъдете смели и ни изненадайте!

12:00 - 12:30 Обяд

12:30 - 14:00 Представяне на идеите пред жури

14:00 - 14:30 Оценяване на идеите

15:00 - 16:00 Награждаване

Храната и напитките през деня са осигурени от партньорите ни KFC и Кока-Кола.

*****

“Gamify съдебната система”

В рамките на един уикенд, ученици от седем средни училища в София трябваше да създадат концепция за игра, свързана със съдебната система. Видът на играта, компютърна, настолна или друг вид, беше оставена изцяло на тяхното въображение. Въпреки че темата е непопулярна и на пръв поглед прекалено сложна да се синтезира в игра, участниците надминаха очакванията ни по отношения на креативност и дълбочина на вникване в темата. В техния талант повярваха и спонсорите ни от KFC и Кока-Кола, които осигуриха храната и напитките през двата дни.

Въпреки особеността на темата, отборите успяха да създадат шест различни концепции за провеждането на съдебен процес - от концепция за игра, пресъздаваща съдебен процес с фентъзи елементи, през реално създадено демо за игра (с написан и работещ код и графики), компютърна игра, в която изкуствен интелект, се опитва да реши повлияе положително в съдебния процес, но многократно обърква обстановката, до настолна игра, която позволява на играчите да сменят постоянно ролите си в даден съдебен процес (в един момент играчът е ищец, в друг ответник, а в трети случай съдия).

Журито в състав - доц. д-р Захари Торманов (декан на ЮФ на УНСС), директора на БИПИ, Биляна Гяурова-Вегертседер, д-р Женя Лазарова, психолог и невроучен, създател на образователни игри и съдия Владимир Вълков, беше възхитено от представянето на шестте отбора и техните неуморни усилия през уикенда. Победителите са:

Първото място се заема от отбора на  Константин Симеонов (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”), Паола Стефанова  (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) и Елизавета Шевченко (НГПИ “Свети Лука”). Те разработиха идеята за единствената настолна игра на състезанието - “Ябълката на раздора”;

Второ място се заема от отбора на Лилиа Беляшка, Елица Тодорова и Станимира Димитрова (Втора АЕГ “Томас Джеферсън”) - “Judge IT”

Трето място се заема от отбора на Матвей Охрименко, Наталия Мераджова и Ема Сергиева (128. СУ “Алберт Айнщайн”) - “Guilty or not guilty”

Наградите бяха връчени от посланика на Кралство Нидерландия в България Н.Пр. Симон ван дер Бург на 19 март 2023 г. в зала Тържествена, УНСС. Безкрайно сме горди с всички участници и се надяваме да продължават да развиват иноваторския си нюх. Благодарим на УНСС, че прегърнаха това предизвикателство и предоставиха своята база и ресурси на учениците.

Следвайте ни