Директорът на НИП застава начело на Министерство на правосъдието

След като вчера президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство, стана ясно, че дългогодишният ръководител на Националния институт на правосъдието и бивш съдия Драгомир Йорданов поема правосъдното министерство.

Голяма част от кариерата на г-н Йорданов преминава като ръководител на училището за магистрати. От 1999 до 2004 г. е изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати, от 2004 до 2009 г. - зам.-изпълнителен и програмен директор на Националния институт на правосъдието. В продължение на три години е бил съдия в Софийски районен съд, а една година - съдия по наказателни дела в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово.

Служебният министър няма законодателна инициатива, но пред него стоят редица задачи, сред които сътрудничеството с ЕК по отношение на "Механизма за сътрудничество и проверка", както и продължаване на дебата по законопроекти, намиращи се в министерството - новия Наказателен кодекс и проекта за промени в Закона за съдебната власт, свързани с правилата за конкурси за назначения и израстване в системата, оценката на магистратите и определяне на тяхната натовареност.

Към статията във в. Капитал

  • Начало
    • Новини
      • Директорът на НИП застава начело на Министерство на правосъдието