Правен свят: ВСС чака отговор от Македония за разследването срещу Румяна Ченалова

от Правен свят:
Висшият съдебен съвет (ВСС) очаква отговор от македонските власти за развитието на разследването, което се води срещу съдия Румяна Ченалова. Това съобщи председателят на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров на пресконференция днес. Едва след като получат отговор от Македония членовете на ВСС ще преценят дали да предприемат някакви дисциплинарни мерки срещу съдия Ченалова.
През 2004 г. властите в Македония са започнали разследване за източване на близо 8 млн. евро от бившия държавен тютюнев монопол "Македония табак". Според публикации в македонските медии управителят на фирмите "Интернационал 7"и "Македония табак 2000" Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг "Тивамекс". Според разследващите в съседната ни страна, Румяна Ченалова, по онова време адвокат, е признала от името на "Македония табак 2000" дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската Pictor Co Limited за близо 2.5 млн. долара. В швейцарския търговски регистър липсва информация за Bighar, но в няколко сайта се вижда, че през 2005 г. фирмата е организирала внос на цигари от Китай до България.
Другата фирма – кипърската Pictor, е мажоритарен собственик на старозагорския холдинг "Тивамекс", чийто изпълнителен директор е Тинко Василев – бивш изпълнителен директор на "Слънце - Стара Загора – БТ".  В края на 90-те "Тивамекс" придобива няколко компании, една от които е "Хранссервиз инижнеринг" (която се занимава с фуражи).
При справка в Търговския регистър се вижда, че има документи, свързани с регистрацията на "Хранссервиз инженеринг", които са били взимани от съда от адвокат Бечева-Ченалова, съобщи наскоро в. "Капитал".

 

Етичната комисия на ВСС е разбрала за разследването в Македония докато е проверявала друг сигнал – за това дали Румяна Ченалова е била адвокат на един от подсъдимите по делото САПАРД, като по-късно самата тя става председател на състава от СГС, който осъжда Марио Николов и останалите за пране на пари.
Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров е разговарял с главния прокурор Сотир Цацаров по повод случая в Македония. Изпратена е съдебна поръчка до Скопие, откъдето са изпратени всички документи. Ясен Тодоров увери, че комисията е в постоянна връзка с главния прокурор и Министерството на правосъдието и следи развитието на разследването. Очаква се скоро то да приключи и ако срещу Ченалова бъде повдигнато обвинение, тогава Етичната комисия ще прецени какво да предприеме. Но сега нищо не можем да кажем, защото разследването може да бъде и прекратено, уточни Тодоров.
По отношение на другата проверка срещу Ченалова – за ангажирането й като адвокат по делото САПАРД, Ясен Тодоров обясни, че по някое време, след предявяване на делото по САПАРД някой е прикачил в един от томовете от вътрешната страна пълномощно за наемането на Ченалова като адвокат. Самата тя обаче никога не се е явявала като защитник по това дело, нито пък е представлявала някого. Не е ясно и кой е прикрепил пълномощното, но от него можели да се възползват както защитата по делото, така и прокуратурата, обясни Тодоров. По негова информация държавното обвинение дори е обсъждало дали да използват този факт при изготвянето на искането за възобновяване на делото САПАРД. Но какво е станало после, не е ясно. Както не е ясно и кой е прикрепил пълномощното към кориците на делото.

В Етичната комисия на ВСС все още не са постъпили никакви документи с резултатите от проверката за имотното състояние на прокурор Галя Гугушева. Националната агенция за приходите започна ревизия на доходите на цялото й семейство. Все още не е приключена и проверката в Инспектората на Върховната касационна прокуратура на сигналите срещу Гугушева за съмнения за пране на пари.

 

Към своя край е и проверката за действията на прокурор Силвия Рангелова от Софийската районна прокуратура (СРП), за която МВР обяви, че е учила сина си как да прикрива следите от престъпленията, които уж вършел. На този етап Етичната комисия не е открила данни за нарушения на прокурор Рангелова.
Докато тази проверка върви към финализиране, другата – срещу заместник-окръжния прокурор на Бургас Ангел Георгиев, все още продължава. Ангел Георгиев бе задържан заедно с адвокат и според първоначално разпространената информация от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов той трябвало да получи подкуп, за да прекрати дело. От прокуратурата обаче уточниха, че делото е срещу адвоката, а не срещу Георгиев и той бе освободен от ареста.
Днес Ясен Тодоров съобщи, че срещу заместник-окръжния прокурор има и други сигнали, които са постъпвали във времето в ИВСС. След като се събере цялата информация, тя ще се анализира и ще бъдат поканени на изслушване Георгиев и останалите заинтересовани лица, каза Тодоров. Той отказа да съобщи за какво са сигналите срещу Георгиев.

Етичната комисия смята да обсъди и изнесените данни в публикациите по повод назначаването на Петьо Петров за шеф на следствения отдел на СГП, макар в тях да няма нови факти. На какво основание и защо - не стана ясно, но въпреки това Етичната комисия ще се занимава и с този случай още на първото си заседание следващата седмица.

 

 

 

 

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: ВСС чака отговор от Македония за разследването срещу Румяна Ченалова