Европа пари в нереформирани сектори вече няма да дава, предупреди вицепремиерът Цанова

от dnevnik.bg:

Предстои подготовка за следващия програмен период за еврофинасиране (от 2014 до 2020 години) през него Европа пари за нереформирани сектори няма да дава. Така че преди да гласуват, хората внимателно да гледат програмите на отделните партии, каза в предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви вицепремиерът по еврофондовете в служебния кабинет Илияна Цанова. Тя поясни, че за да получим финансиране до 2016 година трябва да са направени нужните реформи в здравеопазването, съдебната система да започне да работи ефективно, а електронното правителство да е факт.

Според Цанова работата по подготовката за следващия програмен период е една от задачите на екипа и. По-актуално сега обаче е да минат бързо обществените поръчки за проектите през тази година, за да може България максимално да се възползва от предвидените пари. Вицепремиерът по еврофондовете напомни, че до края на годината трябва да усвоим 2 млрд. евро, което почти колкото отпуснатите средства за последните две-три години.

Друга важна задача на екипа на Цанова е да се направи анализ в кои сектори парите може и да не се усвоят и те да бъдат пренасочени към други области. Тя добави, че вече България има изграден капацитет за работа по европейските програви в общините, малките и средни предприятия и управляващите органи, и това е причината, ако през 2009 година сме усвоили 2% от полагащите ни се средства, през миналата страната да се е възползвала от 37 на сто от тях.

Илияна Цанова разкри и как е попаднала в полезрението на президента Росен Плевнелиев при сформирането на служебния кабинет. Като старши банкер в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда" в ЕБВР, отговарящ за десет държави от Централна и Източна Европа, тя е работила с него, когато е бил министър на регионалното развитие. Цанова добави, че е получила обаждане от кабинета на президента, а след среща с него е имала 24 часа да реши дали ще поеме поста. "Съгласих се, защото имаше ясен мандат и приоритети, които споделям. Освен това винаги съм искала да направя нещо за България", добави вицепремиерът. Илияна Цанова не скри, че си е взела тримесечен неплатен отпуск от ЕБВР и смята да се върне на поста си след края на мандата на служебния кабинет, защото има интересни проекти, които да завърши. Тя добави, че добра или лоша в България е нейния дом и не случайно си е купила апартамент в София, а не в Лондон.

 

 

 

 

  • Начало
    • Новини
      • Европа пари в нереформирани сектори вече няма да дава, предупреди вицепремиерът Цанова