К. Калпакчиев: Ефективността на съдебната система води до нейната независимост

В интервю за БНР Калин Калпакчиев, член на Висшия съдебен съвет, коментира новия инструмент за сравнение на Европейската комисия - Европейското информационно табло в областта на правосъдието.

Европейската комисия представи нов инструмент за сравнение, чиято цел е да насърчава ефективността на съдебните системи в Европейския съюз и по този начин да засили икономическия растеж.

Европейското информационно табло в областта на правосъдието ще предоставя обективна, надеждна и съпоставима информация за работата на съдебните системи в 27-те държави - членки на ЕС. Според заместник - председателя на Еврокомисията и комисар по правосъдието Вивиан Рединг, „привлекателността на една държава като място, в което да се инвестира и да се осъществява стопанска дейност определено се засилва от факта, че тя разполага с независима и ефикасна съдебна система“. Новото европейско информационно табло е натоварено с очакването да играе ролята на система за ранно предупреждение и да е в помощ на Евросъюза и държавите членки в усилията им за изграждане на по-ефективно правосъдие, което да служи на гражданите и бизнеса. Коментарът на бизнеса за новия евроинструмент е на Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, която е член на Асоциацията на европейските търговски палати.

Какво казва Брюксел с този нов инструмент - че не е достатъчно да се правораздава. Правораздаването трябва да е видимо. Именно затова информационното табло предоставя и данни относно „усещането“ за независимост на съдебните системи въз основа на заключенията от Световния икономически форум и World Justice Project. На дъното по независимост на правосъдието са България, Румъния и Словакия. На евровърха са Финландия, Холандия и Ирландия. 

Интервюто можете да чуете на сайта на БНР.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • К. Калпакчиев: Ефективността на съдебната система води до нейната независимост