Николай Кокинов подаде оставка и като магистрат

препечатка от mediapool.bg:

Николай Кокинов е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат, съобщи в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във Висшия съдебен съвет.

Кокинов поиска в петък миналата седмица да бъде освободен като административен ръководител на Софийската градска прокуратура, след като гръмна скандалът с подслушването, записите от което показаха в недопустими договорки прокурор Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и министъра му Мирослав Найденов.

В понеделник обаче той е внесъл още една молба - да бъде освободен и като магистрат. Прокурор Цацаров обясни, че по закон такава молба не може да бъде разгледана, защото срещу Кокинов има образувано дисциплинарно производство.

Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор, добави главният прокурор.

От петък е образувана проверка във Върховната касационна прокуратура (ВКП), която трябва да установи дали има данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба, обяви още Сотир Цацаров по повод на скандала с подслушването.

В хода на проверката, ще бъдат снети обяснения от лицата, участвали в разговора, ще бъде установено автентичен ли е записът, както и източникът на записа, каза още той.

Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори - предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й, обясни главният прокурор.

"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение, е това, че се оказва, че господин Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза главният прокурор.

На 15 април прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Според разпространения в петък запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано същия ден тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Главният прокурор не се ангажира може ли да бъде потърсена наказателна отговорност от Кокинов.