Капитал: ВСС освободи Кокинов като градски прокурор на извънредно заседание

препечатка от capital.bg:

Главният прокурор Сотир Цацаров не се съмнява в автентичността на изтеклите миналата седмица записани разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. Това каза той пред журналисти тази сутрин на влизане във ВСС: "Аз не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли от разговора и прочее, това ще бъде изяснявано. Но мисля, че трудно може да се отрече, че такъв разговор е проведен". Той отиде до ВСС днес, за да разбере дали Кокинов е депозирал оставка в съвета и какво точно съдържа тя – дали подава оставка само като административен ръководител или и иска да бъде освободен от съдебната система въобще.

Цацаров съобщи още, че в рамките на образуваната в петък проверка във Върховна касационна прокуратура (ВКП), никой не е оспорвал съдържанието на разговора, като освен това е станало ясно, както съобщи и МВР, че записите не са придобити чрез законно използване на СРС.

Главният прокурор уточни още и параметрите на проверката: "Проверката трябва да изясни има ли данни за престъпление против правосъдието, както и за престъпление по служба. В хода на тази проверка ще бъдат снети обяснения от лицата, които са участвали в разговора, в хода на тази проверка ще бъде установено автентичен ли е записът, ще се търси и източникът на записа." Очаква се по нея следващата седмица да бъдат разпитани Мирослав Найденов и Бойко Борисов. Последният от няколко дни ту твърди, че не иска да чува за случая, ту се опитва да се представи като жертва. Днес Борисов заяви, че с удоволствие ще отиде в прокуратурата "за да разбера кой ме е подслушвал, докато пикая. Всеки човек ходи по естествена нужда."

Притесненията на главния прокурор

От поведението на Николай Кокинов, главният прокурор Цацаров посочи две неща, които са му се сторили най-смущаващи: "Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение, е това, че се оказва, че господин Кокинов непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки."

От думите на главния прокурор може да се направи извод, че все още не е установено дали Николай Кокинов е предал на Борисов доклада за проверката в СДОТО или само му е съобщил за заключенията, но за сметка на това Сотир Цацаров е убеден, че течът засяга само "явния" доклад от ревизията на прокуратурата, а не и неговата секретна версия.

По отношение на разследването срещу Мирослав Найденов, главният прокурор коментира: "Както по това дело, както и по другите дела, амбицията на прокуратурата е не просто да образува дела и да хвърля шум в публичното пространство. И президентът беше повече от ясен – той каза, че всичко това не трябва да се използва за пушилка. Това беше точната дума. Нямаме намерение да правим пушилка. Ако правим нещо, ние трябва да го докараме на съд. В противен случай явно не работим като прокуратура."

Николай Кокинов е излязъл в отпуск, а днес председателят на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров съобщи, че той ще бъде разпитан чак след изборите – на 13 май. След заседание на комисията е взето решение да бъде предложено на министъра на правосъдието да свика заседание на ВСС и да образува проверка. От думите на Тодоров стана ясно, че не са успели да се съберат петима членове на комисията, които да внесат предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Кокинов. "Цялата тази история има и много голям политически оттенък" коментира още Ясен Тодоров.

Заседанието на ВСС беше обявено за 14:30 часа. На него, съветът единодушно гласува оставката на Кокинов, но само като ръководител на градската прокуратура. Членът на ВСС Милка Итова предизвика яда на колегите си, след като попита дали след всяко изтичане на записи, съветът трябва да се самосезира. За момент беше не беше приета идеята на Калин Калпакчиев да се създаде специална комисия по случая. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ВСС трябва да поемем отговорност и да поиска образуването на дисциплинарно производство срещу Кокинов: "За да поискам дисциплинарно производство, преди това трябва да уточня нещо съвсем друго – каква ще е съдбата на проверката във ВКП. Аз искам първо да разбера как стоят нещата от чисто наказателно-правен аспект, а после да мисля за дисциплинарно производство, ако въобще мисля за такова. Това е в правомощията на ВСС."

Кокинов е в отпуск, като тепърва предстои да стане ясно, кой ще управлява СГП. Практиката е това да е зам.-административния ръководител, който има най-много стаж като ръководител. В случая със СГП това е Роман Василев.
 

  • Начало
    • Новини
      • Капитал: ВСС освободи Кокинов като градски прокурор на извънредно заседание