Dnevnik.bg: Делото на Мирослава Тодорова за клевета срещу Цветан Цветанов ще се гледа в Софийския окръжен съд

dnevnik.bg:

ВКС определи делото за клевета заведено от бившия председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде разгледано от Софийския окръжен съд. Мотивът на върховните съдии е, че тъй като и Тодорова, и Цветанов живеят в София, ще се ускори призоваването им и ще се постигне процесуална икономия.  Което пък поставя въпроса защо още при първото си произнасяне миналата година  ВКС не го разпредели в София, а го изпрати в Пловдив.

Мирослава Тодорова заведе дело срещу Цветан Цветанов през март 2012 г., , след като в края на януари в две интервюта той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов. Така България се оказа държавата в ЕС с безпрецедентен случай - съдия да даде на съд вътрешен министър.

По онова време Цветанов като министър нямаше имунитет, сега обаче като депутат има  и ако не се откаже, делото за клевета не може да продължи, обясниха юристи. Днес на първото заседание на парламента той обяви, че доброволно изоставя имунитета си по процеса за незаконното подслушване, заведено от прокуратурата срещу служители на СДОТО към МВР. Според юристи обаче депутатът трябва за всяко конкретно дело да се отказва от защитеността си срещу наказателно преследване.  Тепърва ще се разбере дали Цветанов ще го направи и по делото за клевета. Ако не се откаже сам, неясно остава кой би могъл да поиска сваляне на имунитета му, тъй като в този вид дела прокуратурата не участва.

През октомври 2012 Пловдивският районен съд (ПРС) в лицето на съдия Екатерина Роглекова, която е и заместник-председател на съда, оправда Цветанов с основен мотив, че той не е разпространявал клевета, а е изразявал мнение, на което всеки гражданин има право, особено когато мнението се отнася за публични и овластени личности. Съдия Роглекова дори се позова на редица решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, игнорирайки факта, че Цветан Цветанов беше интервюиран и говореше в качеството си на министър и вицепремиер, а не на редови гражданин или журналист, който критикува действия или бездействия на представители на властта.

Мирослава Тодорова обжалва решението на ПРС пред Пловдивския окръжен съд, който в случая се явява и като последна инстанция, но всички съдии от Наказателното и от Гражданското отделение си направиха отвод, въпреки че Тодорова не е искала отводи. В мотивите на самоотвеждащите се съдии се повтаряше аргументът, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии и това налагало да се отведат от делото, което беше върнато на Върховния касационен съд (ВКС) за ново разпределяне.

 

Делото Тодорова с/у Цветанов трябваше да се гледа по правило в Софийския районен съд, но съдиите от СРС си направиха отводи поради факта, че Мирослава Тодорова е съдия от по-горния Софийски градски съд, след което ВКС изпрати делото извън софийския съдебен район. Остана обаче  голямата загадка защо точно в Пловдив беше изпратено то, след като  беше вече публично известно, че министър Цветанов дели съдиите на добри и лоши според негов критерий и отправя похвали към пловдивските съдии. Впечатляваща беше похвалата конкретно към тогавашния председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Дори към оня момент вече се говореше, че Цацаров е фаворитът на Цветанов и премиера Бойко Борисов за главен прокурор.

Делото Тодорова с/у Цветанов нашумя и с признанието на Сотир Цацаров в деня на избора му за първи обвинител - на 20 декември 2012, че се е интересувал от материалите (заради медийния интерес, обясни той) и е изискал папките от шефа на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев, но отрече категорично да е оказвал влияние или да е имало натиск откъдето и да било за решението на съда.

Последвалите кадрови събития във Висшия съдеБен съвет също подхраниха интереса към делото. Неотдавна шефът на ПРС Хаджиев, който е предоставил делото на Цацаров,  зае освободеното от него по-високо място, като беше избран за председател на Пловдивски окръжен съд. А съдия Роглекова - според източници на "Дпевник.бг" - предстои или да заеме мястото на довчерашния си шеф в ПРС, или да оглави Районния съд в Асеновград.

Междувременно стана известно, че е потвърдена от Върховния касационен съд присъдата от 8 години затвор, произнесена от Мирослава Тодорова срещу Васил Маникатов, заради който Цветанов нападна  Тодорова, че покровителствала организираната престъпност. Фактите показаха, че не забавянето на съдията, а безотговорността на полицията и  прокуратуратае е била причината Маникатов да се е намирал на свобода, дори е станал е жертва на отвличане пред дома му по времето, когато е трябвало да се намира в затвора за изтърпяване на присъда, която му е била наложена по друго дело.  Всички тези скандални обстоятелства нямат нищо общо със забавените мотиви на Мирослава Тодорова, стана ясно в хода на делото "Маникатов".

Мирослава Тодорова води още едно дело, то е във Върховния административен съд (ВАС) срещу дисциплинарното й уволнение от ВСС за забавяне на мотиви по две дела. На 16 май последната инстанция на ВАС - Петчленният състав, разгледа пред наблюдатели от международни юридически организации жалбата й срещу потвърденото от първата инстанция наказание. Решението на Петчленния състав ще излезе до месец. То е окончателно и ще реши на практика професионалната съдба на Мирослава Тодорова.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Dnevnik.bg: Делото на Мирослава Тодорова за клевета срещу Цветан Цветанов ще се гледа в Софийския окръжен съд