Новият правосъден министър Зинаида Златанова: Не толкова ВСС, а съвестта на магистратите управлява съдебната система

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

"Обществото много се нуждае от справедливост. Обещавам да направя всичко по силите си да изпълня тази функция." Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при встъпването си в длъжността в министерството. Тя бе посрещната от служебния министър Драгомир Йорданов, който й връчи ключа от касата, в която се съхранява държавният печат.

На въпрос каква ще бъде първата й стъпка за гарантиране на справедливостта, Златанова заяви: "Съдебната система не се управлява толкова от Висшия съдебен съвет, колкото от съвестта на магистратите." Оттук нататък обаче не беше дадена възможност на други въпроси. Министърът на правосъдието заяви, че в близките седмица-две ще даде пресконференция, на която ще отговори на всички въпроси, няма нищо да премълчава.

Преди да пристигне в министерството, Зинаида Златанова, заедно с целия кабинет "Орешарски", бе в Министерския съвет, където прие властта от служебното правителството на Марин Райков.

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви по време на официалната церемония, че заедно с колегите си от кабинета ще направят всичко възможно да се ръководят от интересите на хората, да работят за хората така, че в края на мандата да съобщят по-добри числа.

"Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество", заяви Орешарски.

Каза още, че през последните седмици негови приятели му задавали въпроса какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. "Нямам най-точния отговор и в този момент. Но в период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще", обяви Пламен Орешарски.

Марин Райков, от своя страна, заяви, че оставя България в по-добро състояние, отколкото я е заварил. Пожела успех на Орешарски, да се ползва от обществената толерантност и обществен кредит. Райков призова да няма реваншизъм и да се преустанови практиката на "перманентните революции".

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Новият правосъден министър Зинаида Златанова: Не толкова ВСС, а съвестта на магистратите управлява съдебната система