За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото си

„За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото си”, обяви в първи интервю като правосъден министър Зинаида Златанова по bTV. По думите й работата на всеки магистрат и всеки служител давали конкретните резултати, а не различните програми и стратегии. И даде като конкретен пример Сотир Цацаров:

„Може да напишем 100 стратегии и 1000 закона да променим и няма да постигнем този ефект, който постига новият главен прокурор с действията си на практика. Той получава широка обществена подкрепа, защото си върши работата. Няма стратегия и закон, който да свърши работа, която трябва да върши всеки магистрат и служител по отделно”.

В тази връзка тя обеща да не предприема нищо, без предварително обсъждане с магистратите и неправителствения сектор: „Има много компетентни неправителствени организации в сферата на правосъдието и те да бъдат консултирани истински и техните препоръки наистина да бъдат взимани предвид”.

Спасяването на около 600 милиона лева по оперативни програми ще бъде първата задача на Зинаида Златанова, в чиято „длъжностна характеристика” влезе и усвояването на еврофондовете. За целта тя обеща максимално бързо да проведе срещи с министрите с оперативни програми. „Съществува огромна степен на риск да не вземем 272 милиона евро, което е около 600 милиона лева. Не само да не вземем тях, но да останат за сметка на държавния бюджет”, обясни тя.

Министърът от ден представи справка на служебния кабинет, която показва, че към момента максималното усвояване по програмите на ЕС е едва 17,7% и има много да се наваксва. „Първата цел ни е максимално да ограничим загубите, втората – да усвоим колкото се може повече средства до края на годината и паралелно да планираме следващия период”, каза Златанов и обеща още в следващите дни да проведе среща с министрите с оперативни програми.

Извън работата, Златанова коментира тиражираното й в някои медии приятелство със съпругата на Сергей Станишев – Моника Йосифова, с условието темата да бъде приключена, тъй като има по-важни неща, които се случват: „В дългата си служебна кариера и в София, и в Брюксел – никога не съм била в конфликт на интереси, не възнамерявам да бъда, и в момента не съм”.

Новият правосъден министър сподели още, че предложението й за поста е било отправено от „единствения човек, който може да го направи” – министър-председателя Пламен Орешарски, с когото имали дълга служебна история от 1998 година. На въпрос защо го е приела, тя отговори: „Имам моменти, в които просто не се замисляш. Аз съм човек, работил за държавата дълги години и смятам, че всеки има какво да даде и може е длъжен да го направи”.

Източник: btvnews.bg

 

 
  • Начало
    • Новини
      • За да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да си стои на мястото си