Марк Грей: Непрозрачните процедури затрудняват установяването на доверие в системата

Европейската комисия отказа да коментира евентуалния конфликт на публични и бизнес интереси с избора на Делян Пеевски за директор на ДАНС. От комисията подчертаха значението, което отдават на доброто ръководство и прозрачните процедури при подобни назначения.

Говорителят на Еврокомисията Марк Грей припомни, че, за съжаление, през последните години очакваните от България резултати в борбата с организираната престъпност идват много бавно и продължи с думите:

Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство има значение. Непрозрачните процедури, които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтенността и компетентността много затрудняват установяването на доверие в системата.

Според Грей повдигнатите наскоро обвинения към бившия шеф на ГДБОП, както и други актуални противоречия показват колко е важно да има независимо и професионално ръководство в правоохранителните органи, работещи срещу организираната престъпност. Най-добрата основа за това, както многократно е препоръчвано в мониторинговите доклади е да бъде направен искрен и цялостен преглед на миналите науспехи и да се стигне до изводи какво трябва да се прави.

Заключението на Европейската комисия е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

Днес бе съобщено, че на 21 юни в Брюксел ще пристигне премиерът Пламен Орешарски за среща с председателя на ЕК Жозе Барозу. Срещата е поискана от българска страна, най-вероятно, обаче, по време на нея ще бъдат обсъдени и тези проблеми.

Източник: bnr.bg

  • Начало
    • Новини
      • Марк Грей: Непрозрачните процедури затрудняват установяването на доверие в системата