Становище на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата му с министър-председателя Пламен Орешарски

Първата среща на Пламен Орешарски в качеството му на министър-председател на Република България с председателя на Европейската комисия се състоя днес в Брюксел. Прилагаме цитат от изказването на Жозе Барозу след срещата, в което засяга въпроси около съдебната реформа в България:

„Дискутирахме в детайли текущата политическа ситуация в България. Наясно съм, че политическата ситуация в България е напрегната и отразява желанието на българското общество да види продължаваща реформа и най-високите принципи на почтеност в политическата система. Оценявам уверенията, които получих от министър-председателя, по отношение зачитането върховенството на закона.

Много ясно заявих на министър-председателя нашите опасения. Знаем, че ситуацията от политическа гледна точка в България е поляризирана. Съществува механизъм, който приехме в България преди няколко години – и с всички страни-членки – МСП, Механизмът за сътрудничество и проверка. Комисията има задължението да проверява развитието в някои от тези сфери.

Ето защо, също така настоях пред министър-председателя да консултира широко ключовите назначение, особено тези в сферите на борба срещу корупцията и организираната престъпност. Избраните кандидати трябва да се основават на достойнства и трябва да имат най-високи стандарти за почтеност. Съгласихме се, че нашите служители ще продължават да се срещат, за да дискутират по-широките правомощия съгласно механизма за сътрудничество и оценка, така че да може да се постигне напредък преди следващия насрочен доклад за края на годината.”

Пълен текст на становището на английски език

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Становище на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата му с министър-председателя Пламен Орешарски