Зинаида Златанова: Съдебната реформа е политически въпрос, необходим е консенсус

препечатка от Правен свят:

"Съдебната реформа е изключително политически въпрос и съвсем скоро ще дойде време да говорим и с политическите партии на тази тема, не само с магистратите и неправителствения сектор. И ако ние нямаме консенсус между политическите сили, за съжаление и при най-добро желание от магистратите, от Висшия съдебен съвет, от министъра на правосъдието, трудно може да се случат сериозни промени." Това заяви правосъдният министър Зинаида Златанова пред БНР.

Според нея част от реформата е изборът на нов главен инспектор. Както е известно, мандатът на Ана Караиванова изтече в началото на година, но тя продължава да е начело на Инспектората на ВСС, защото управлението на ГЕРБ не успя да избере нейн наследник.

Златанова припомни, че главен инспектор се избира с квалифицирано мнозинство от 160 гласа в парламента. За нея този избор е "позитивно предизвикателство".

"Има неща, които са възможни въпреки сериозните разправии и противоречия между партиите. Ако българските партии в парламента и по-конкретно опозицията искат да покажат отговорност към гражданите и към съдебната реформа, ангажираност към съдебната система, те би трябвало да се съберат и да изберат нов главен съдебен инспектор", каза Златанова.

Според нея ГЕРБ може да се върне в пленарна зала за този избор, "Атака" също може да прояви по-голяма ангажираност, защото само така ще покажат на обществото, че наистина съдебната реформа е важна за всички парламентарно представени партии.

"Защото това е истинският лакмус на отговорността пред гражданите. Ако гражданите не са ни важни, съдебната реформа не ни е важна, ние може, разбира се, да продължим по този начин седмици, месеци, години наред. Но за съжаление това няма да помогне на съдебната система", каза още правосъдният министър.

На въпрос кога ще има заместник-министри на правосъдието, Златанова отговори: "Когато намеря подходящи хора във всички възможни среди. Мисля, че не би трябвало бързането да е за сметка на качеството. Аз самата имам много високи изисквания към себе си и към колегите, с които работя. Съжалявам, че е така, съжалявам, че държа може би в нетърпение колегите в Министерство на правосъдието, но наистина бих искала да имаме отлични биографии и хора, които могат да се справят. Защото при нас задачите са много тежки."

В началото на седмица избухна скандал около избора на заместник-министър на правосъдието. От правителствения пресцентър разпространиха новината, че е назначен Иван Йорданов. Само час по-късно Йорданов се обади в някои медии и заяви, че е имало покана, но той не се е съгласявал да поеме поста. Така на този етап Златанова е с един заместник – Илия Ангелов, който е магистър по технология на машиностроенето и металорежещи машини.

  • Начало
    • Новини
      • Зинаида Златанова: Съдебната реформа е политически въпрос, необходим е консенсус