Вицепрезидентът Маргарита Попова: Съдебната реформа е в застой

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

От година и половина нищо не се прави за съдебната реформа, тя е в застой. Това заявява вицепрезидентът Маргарита Попова и бивш правосъден министър в интервю пред в. "Преса". Другояче казано, Попова изказва мнение, че откакто тя не е министър след края на нейния мандат през декември 2011 г., властите са зарязали съдебната реформа.

Попова смята, че фундаментът е поставен и то от нея със стратегията за развитие на съдебната система, но няма кой да я прилага, нито да я актуализира. Ето какво точно казва вицепрезидентът на зададения въпрос за съдебната реформа:

"Откакто вие не сте правосъден министър, за правосъдие много малко се говори, а за реформа в правосъдната система - почти нищо.

- Може би, защото я направих. Права сте. Нещата тук са в дефицит - промените и ясните за обществото ангажименти на правосъдието от година-година и половина са в застой. Стратегията е готова, хубаво е написана, но няма кой да я прилага. Ако някой иска да я актуализира, да доработи, да промени нещо, това е възможно, защото фундаментът го има. Вече не е толкова трудно. Но, за съжаление, нищо не се прави."

Изявлението на Попова идва в момент, когато в страната е мисия на Европейската комисия във връзка с изготвянето на поредния мониторингов доклад за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешен ред.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Вицепрезидентът Маргарита Попова: Съдебната реформа е в застой