Капитал: Мнозинството в КС се готви пак да саботира делото "Пеевски". Вместо да реши казуса, председателят на съда иска целият състав на съда да покани официално Пеевски на изслушване

препечатка от Капитал:

Мнозинството в Конституционния съд (КС) е подготвило поредното отлагане на решението по делото за прекратяване на депутатските правомощия на Делян Пеевски. Казусът, който е с готово решение от лятото, няма да бъде решен във вторник, както се очакваше, а ще бъде отложен за неопределено време. Това съобщава сайта "Правен свят", като се позовава на източници от съда. Фактите бяха потвърдени за "Капитал" и от съдии в КС, пожелали анонимност.

Инициатор на отлагането на делото е председателят на съда проф. Димитър Токушев. Причината – според него трябва съдът да се събере в целия си състав и да приеме определение с което да отправи покана до Делян Пеевски. Синът на Ирена Кръстева ще бъде уведомен, че ако има желание да заповяда да даде лично обяснение по делото.

Юристи определиха хрумването на Токушев, който беше изпратен в КС от бившия президент Георги Първанов и известен най-вече с монографията, която легитимира дейността на Народния съд, като процедурна алабалистика. КС действително е задължен да покани Делян Пеевски, но за това няма нужда да се събира целият състав, а е достатъчно поканата да бъде изпратена или съдията докладчик или от председателя на състава: "Това е все едно целият съдебен състав по едно дело да се занимава с призовкарска дейност" коментира  съдия, пожелал анонимност.

Резултатът от това действие на Токушев ще бъде (ако Пеевски не бъде призован до тогава) отлагане на казуса за неопределен период от време.

"Правен свят" споменава, че докладчикът по делото - бившият зам.-председател на ВКС Румен Ненков е изпратил писмо до останалите съдии в КС в което остро изразява несъгласие с действията на председателя.

Решението по простия въпрос - може ли Пеевски да бъде хем депутат, хем председател на ДАНС е готово от средата на лятото, но председателят на съда Димитър Токушев така и не насрочваше заседание по него. Неофициално съдии от малцинството в КС обясниха "тупането на топката" по казуса с изцяло политически мотиви - прекратяването на мандата на Пеевски би довело до напрежение между БСП (която седи зад повечето съдии в КС) и ДПС.

  • Начало
    • Новини
      • Капитал: Мнозинството в КС се готви пак да саботира делото "Пеевски". Вместо да реши казуса, председателят на съда иска целият състав на съда да покани официално Пеевски на изслушване