Правен свят: Фондациите влизат в търговския регистър

Правосъдният министър Зинаида Златанова обяви, че има идея всички юридически лица да бъдат регистрирани в търговския регистър, а всички регистри да бъдат обединени в Агенцията по вписванията.

"Мислим да обединим всички регистри в Агенцията по вписванията, включително и сдруженията с нестопанска цел. Мисля, че търговският регистър се оказа едно удачно решение. Виждам, че както юристите, така и редовите граждани са доволни от това как работи и наистина имаме идея всички регистри, които министерството поддържа да бъдат преместени в Агенцията по вписванията. Очаквайте законодателно предложение в тази посока до края на годината", каза министър Златанова пред "Дарик". На въпрос дали това означава, че фондациите и сдруженията ще влязат в търговския регистър, правосъдният министър потвърди, че точно това е идеята.

Относно съдебната реформа и качеството на правосъдието, Златанова посочи, че не е нормално да се създава усещане, че единствено съдебната система има проблеми.

"Българският съд е такъв, какъвто е. Той отговаря на качеството на българското здравеопазване, образование, полиция, университети и всички институции, които ние като граждани сме си направили, и в които всички ние работим. Да се добави една система пред скоби и да се обследва нейната дейност, все едно ние останалите работим в пъти по-добре от тях, е несправедливо най-малкото", заяви  Златанова.

Тя коментира и промените в администрацията на министерството, които от ГЕРБ бяха определени като чистка.

"В Министерството на правосъдието заварих 84 незаконно назначени служители, без каквато и да е квалификация. Те не отговаряха на изискванията на длъжностните характеристики за позициите, които заемат. Не може в дирекции, където е необходимо юридическо образование, да назначавате филолози, хора, завършили публична администрация и т.н. Не приемам аргументите на ГЕРБ за политическа чистка или каквото и да било друго", добави Златанова.

По случая с документите на Искра Фидосова, за който вчера от министерството признаха, че вероятно са унищожени след наводнение преди 5 години, правосъдният министър призна също днес, че проблем при Фидосова няма.

"Да, действително Фидосова си има редовна диплома за юрист. Никога няма да чуете от мен нещо, което не е вярно. При мен това, което е, ще бъде съобщено, няма никога да скрия, да изманипулирам. Документите за стажа в другите ни архиви няма как да се намерят не само за Фидосова, но и за други кандидати в тези конкурси и ние ще се свържем с тези колеги и ще ги помолим да предоставят документите си за получен стаж, както ще постъпим и с госпожа Фидосова. Следващото, което ще направи комисията по проверка на архива, е да установи всичко налично как и къде се съхраняват документите. Моята идея е да дигитализираме архива. Това е единственият начин, който е достоен да се съхранява един държавен архив. Това е задача, която няма как да стане за една седмица", обясни министър Златанова.

Източник: http://legalworld.bg/

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Фондациите влизат в търговския регистър