Правен свят: Сапунджиева ще е новият зам.министър на правосъдието

от Правен свят:

Сабрие Сапунджиева ще е новият зам.-министър на правосъдието, потвърди самата тя пред "Правен свят" днес след като новината бе съобщена първо от "Труд". Сапунджиева беше зам.-министър на правосъдието по времето на Тройната коалиция, излъчена от квотата на ДПС.

Очаква се утре тя да встъпи в длъжност, при което ще трябва да си подаде оставката едновременно като член на Комисията за прудотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКи) и като зам.-председател на ЦИК. Първата оставка тя трябва да депозира пред парламента, а втората – пред президента, който назначава членовете на ЦИК.

С назначаването на г-жа Сапунджиева за зам.-министър съставът на комисията по конфликт на интереси се свива до санитарния си минимум – трима членове, които едновременно са и кворум за заседание и минумум за вземане на решение. Това означава, че една от спешните задачи на този парламент трябва да е избор на нови двама членове на КПУКИ. Още повече, че в момента комисията работи и с ротационен председател, практика, която бе възприета след отстраняването на доскорошния шеф Филип Златанов, разследван за длъжностни престъпления.

Златанов е обвинен, че е получавал поръчки как да манипулира преписки на комисията с цел политически рекет и компрометиране на конкретни лица. В края на миналата седмица той подаде оставка. Още в началото на скандала с неговото "тефтерче за поръчки" се заговори, че Сабрие Сапунджиева ще поеме поста на председател на комисията.

Около КПУКИ се върти интересна интрига, доколкото съвсем основателно се лансира необходимостта да се внесат промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, особено след като се установи, че уредбата  на фигурата на председателя не е съвсем удачна – правомощията му са такива, че при отсъствието му комисията не може да работи, зам. председател не е предвиден, а няма и основания за освобождаване на председателя при образуване на наказателно производство. Същевременно, промяната в закона може да се окаже удобен повод за настоящото парламентарно мнозинство да смени цялата комисия, чийто мандат е почти в началото. 

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Сапунджиева ще е новият зам.министър на правосъдието