Целият ВСС ще защитава в НС съдебния бюджет за 2014-а

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) смятат да се вслушат в съвета на правосъдния министър Зинаида Златанова и заедно с нея да защитят бюджета на съдебната система за 2014 г. при неговото обсъждане в пленарната зала на Народното събрание. Това стана ясно от думите на представляващия ВСС Соня Найденова, която днес отчете дейността на съвета за първата една година.

Наскоро, в интервю за "Правен свят", правосъдният министър Зинаида Златанова посъветва кадровиците на Темида, че очаква всички те да присъстват заедно с нея в пленарна зала и да защитят заедно бюджета на съдебната система. "Чувала съм, че през последните години ВСС не е проявявал голяма заинтересованост, когато в парламента се обсъжда бюджета на съдебната власт. Липсата на заинтересованост, която е демонстративна, при отсъствие от парламента, когато се гледа този бюджет, съвсем закономерно развързва ръцете на Народното събрание да сметне, че ВСС би се задоволил с това, което отреди парламентът", каза преди време правосъдният министър.

Днес представляващият ВСС Соня Найденова заяви, че всички членове на съвета са изявили желание да присъстват на обсъждането на съдебния бюджет за 2014 г.: "С най-голямо удоволствие, стига Народното събрание да ни приеме."

В последните години бюджетът на съдебната система е крайно недостатъчен. Заради това с години се отложи и настаняването на най-натоварения съд в страната – Софийския районен съд, в сградата на бул. "Цар Борис III". Все още не е готов и ремонтът на другата сграда – т.нар. Военно НДК.

Пари за капиталови разходи не достигат и за други съдилища. Наскоро председателят на ВКС проф. Лазар Груев също заяви, че до месец парите за издръжка на Съдебната палата свършват.

Независимо от недостига на средства, ВСС е предприел стъпки за решаване на друг проблем на СРС – натовареността. Отпуснати са вече 10 допълнителни бройки за съдии, както и 20 щата за съдебни служители, като 10 от тях са за съдебни помощници. Всъщност СРС е първият районен съд, в който ще има съдебни помощници.

Соня Найденова изтъкна, че се работи и по преструктурирането на щатните места в съдилищата и прокуратурата – съкращават се бройки в слабо натоварените органи и се прехвърлят към много натоварените.

Работи се и по редуцирането на военните съдилища и военните прокуратури. Най-популярната, по думите на Найденова, идея е военните съдилища да се сведат до две – да останат съдилищата в Сливен и София, а останалите да се закрият. Но все още работната група не е приключила работа по реформата във военните съдебни органи и не е ясно тази идея ще бъде възприета от членовете на Съвета. По информация на "Правен свят" имало дори по-радикална идея – да остане само един окръжен военен съд.

Очаква се до края на този месец пък да бъде променена Методиката за атестиране на магистратите и в нея да бъдат поправени всички "недобри положения", които били установени в процеса на работа. Соня Найденова обясни, че целта е да се постигне качествено и справедливо оценяване на магистратите, за да "не сме свидетели на едни оценки, които показват 90 и повече процента изключителни".

По отношение на подадените от съдии възражения срещу начина на провеждане на конкурса за преместване на районно ниво, за което "Правен свят" писа в понеделник, Соня Найденова каза, че възраженията първо ще бъдат обсъдени в Комисията по предложения и атестиране.

Според представляващия ВСС притеснителното в случая не е подаването на възражения, а че всяка отмяна на конкурса води до забавяне заемането на свободните длъжности, притеснително ще бъде и ако се установят евентуални нарушения на конкурсната комисия. По думите й подаването на възражения значи активност на магистратите и сигнал, че нещо може би не е както трябва. "Наша е крайната отговорност. Ние трябва да преценим дали е спазен законът и процедурата", добави Найденова.

Наскоро ВСС отмени конкурса за повишаване във ВКП заради констатирани редица нарушения, допуснати от конкурсната комисия.

Източник: Правен свят