Правен свят: Кабинетът поиска съкращения и в съдебната система ВСС категорично се възпротиви, това означавало да се съкратят 16% от администрацията

от Правен свят, автор Ралица Христова:

Съкращенията, които готви правителството, трябва да обхванат и съдебната власт. Това става ясно от писмо на Министерството на финансите, което е получено във Висшия съдебен съвет (ВСС) и за което днес съобщи на заседанието председателят на бюджетната комисия Михаил Кожарев.

Във въпросното писмо се казва, че трябва да се намалят разходите на системата за персонал, което включва не само съдебната администрация, но и самите магистрати.

Законът обаче категорично не позволява съкращаване на съдии, прокурори и следователи. Това означава, че ще засегне администрацията, поясни Кожарев. И добави, че в програмата на Министерския съвет е предвидено до 10% съкращаване на администрацията. За съдебната власт, обаче, по груби сметки на бюджетната комисия, излиза, че трябва да бъдат съкратени 16 на сто от администрацията. По щатно разписание администрацията е общо 9405 бройки, от тях обаче са заети 9166.

Неотдавна стана ясно, че за следващата година ВСС иска малко над 543 млн. лева бюджет. Но и този кабинет, като бившите управляващи от ГЕРБ, не предлага увеличение на бюджета на съдебната власт. За поредна година в бюджета на съдебната власт е заложена сумата от 434 млн. лева, което е крайно недостатъчно.

Според Михаил Кожарев ВСС трябва да изрази категоричното си несъгласие с исканията на правителството за съкращаване на персонал. Той е категоричен, че така се нарушава Конституцията и редица решения на Конституционния съд, според които елемент от независимостта на съдебната власт е и нейният бюджет.

ВСС подкрепи предложението на бюджетната комисия и не се съгласи с искането в писмото на финансовото ведомство. А конкретно становище по проектобюджета съветът ще изрази, когато той му бъде пратен.

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Кабинетът поиска съкращения и в съдебната система ВСС категорично се възпротиви, това означавало да се съкратят 16% от администрацията