Правен свят: Зинаида Златанова: За съдебната реформа политиците се сещат сезонно - от доклад на доклад

препечатка от Правен свят:

"За съдебната реформа и изобщо за съдебната система и за нейните проблеми се сещаме от доклад на доклад. Тоест веднъж в годината идва сезонът, в който ние говорим за съдебна реформа." Това заяви днес правосъдият министър Зинаида Златанова в интервю за сутрешния блок на ТВ7 на въпрос за продължаващият мониторинг на ЕК върху системата за правосъдие и вътрешен ред в България и очаквания доклад през януари. 

Българските политически власти не са последователни по въпросите за съдебната реформа, вадят темата и след две седмици я забравят с лекота, каза Златанова.  "Това отношение към съдебната система, то си личи и магистратите го виждат, и няма как да очакваме те да са мотивирани, след като ги поставяме на последно място", заключи тя.

Донякъде е вярно, че в досегашните доклади няма директни забележки към парламента, призна Златанова и добави: "Много се боя, че в следващия доклад, който идва, в който ще има забележки, ако Народното събрание не избере главен съдебен инспектор." Това е показателно за начина, по който се отнасят и партиите и политиците към тези проблеми.

"Г-жа Цецка Цачева ме попита предната седмица в пленарна зала защо не съм внесла закон за съдебната власт вече 5 месеца, който да уреди съдебната реформа. Г-жа Цачева ми се струва, че има доста къса памет, защото аз моментално след това проверих в деловодството на Народното събрание и знаете ли какво се оказа? Правителството на г-н Борисов и тогавашният министър на правосъдието са внесли на 2 февруари 2013 година закон за съдебната власт в парламента за разглеждане. До 15 март, тоест месец и половина след това, докато не се разпусна предишното Народното събрание, този законопроект г-жа Цачева, в качеството си на председател на Народното събрание, дори не го е разпределила към ресорната правна комисия... И сега г-жа Цачева се оказа много загрижена за съдебната реформа. Допускам, че може би, когато някои нейни колеги вече са на път да станат обвиняеми или са станали обвиняеми, те много се интересуват вече от това как работи съдът, което не беше казусът преди 4 години", каза Златанова. Такава разлика в поведение, когато от управляващ отидеш в опозиция, е най-малкото нечестно към гражданите и двулично, коментира тя. Допускам, че тогавашната председателка на правната комисия г-жа Фидосова е била заета с тефтерчето на Златанов по това време, а не да се занимава със съдебна реформа, каза още Златанова.

Тя за пореден път обяви, че проектът за промени в Закона за съдебната власт ще бъде внесен до края на годината.

Решението на Народното събрание за удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци удари изключително сериозно репутацията на България, отговори Златанова на въпрос. Нашите европейски партньори са поставени в ситуация да се чудят дали българската държава е наясно какво подписва и договаря, дали е наясно и какви са основополагащите правила на ЕС, чийто основни ценности са свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги.

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Зинаида Златанова: За съдебната реформа политиците се сещат сезонно - от доклад на доклад