Кандидатури за нов Главен инспектор ще се внасят до 27 декември

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

Процедурата стартира утре, когато парламентът трябва да приеме правилата за избора

След като близо една година се ослушваха да проведат избор за нов Главен инспектор на Инпектората към ВСС (ИВСС), днес депутатите от правната комисия форсираха процедура в спешен порядък. Комисията гласува решение за приемане на процедурни правила за избор на Главен инспектор, които трябва да бъдат приети утре от пленарната зала. Според тези правила крайният срок, в който народните представители могат да предлагат кандидатури за нов главен инспектор ще бъде 18 часа на 27 декември. Това прави 9 календарни дни, от които само три работни. Макар че в това време депутатите вече ще са във ваканция, администрацията на Народното събрание ще работи и ще приема документи, стана ясно в хода на обсъжданията. 

Въпреки стряскащо краткия срок, при това по време на коледните празници, председателят на парламентарната правна комисия Четин Казак заяви днес, че целта на комисията с новоприетите правила е "дагарантира максимална публичност и да има възможност обществеността да се запознае с кандидатите".

Четин Казак заяви, че в хода на процедурата ще се изискват доста документи за удостоверяване на професионалната квалификация на кандидатите, предвидено е тяхното изслушване от правната комисия, както и възможност за неправителствените организации да представят своите становища.  

Доколкото Законът за съдебната власт предвижда двумесечна процедура за избор на Главен инспектор, новият шеф на ИВСС би следвало да е факт към края на февруари, освен ако и новата процедура не приключи с фиаско, както предишната. Интересното е, че парламентът все още не е гласувал оставката на Ана Караиванова, подадена демонстративно през октомври, след като и от Европейската комисия дадоха сигнал, че положението е абсурдно. Практически това потвърди днес и Четин Казак: "Мандатът на досега изпълняващият длъжността изтече през януари тази година. Към момента това създава сериозни проблеми във функционирането на този орган, дори има вече спорове. Ана Караиванова е подала оставка, която все още не е гласувана от парламента. Това налага в спешен порядък да решим този проблем. Нашето желание е колкото се може по-бързо да изберем титуляр на този пост". Не стана ясно обаче дали той обвързва гласуването на оставката на Караиванова с избора на новия главен инспектор или не.

При всички положения изборът на нов Главен инспектор към ИВСС ще приключи след обявяването на предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, очакван в началото на януари. В този смисъл активността на парламента в последния момент може да се окаже добре разчетен ход, с надеждата, че ЕК ще отчете започването на процедурата, но няма да има възможност да анализира нейния ход и финал.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Кандидатури за нов Главен инспектор ще се внасят до 27 декември