Капитал: Какво влиза в сила от 1 януари 2014 г.

препечатка от capital.bg:

Отпадат ограниченията за българи на всички трудови пазари в рамките на ЕС. От приемането на страната ни в Европейския съюз през 2007 г. няколко пъти бяха облекчавани и елиминирани част от пречките за свободно движение на български работници в другите страни членки, но от днес такива вече няма никъде, макар че Великобритания реши да затегне правилата си за кандидатстване за социални помощи от граждани на ЕС заради тревогите, че пазарът им ще бъде залят от българи и румънци след отпадането на ограниченията.

На трудовия пазар настъпват няколко промени:
- Минималната работна заплата от 1 януари става 340 лв, увеличава се и месечното обезщетение за майки във втората година от отпуска по майчинство - също от 310 лв. на 340 лв.
- Максималният осигурителен праг се вдига от 2200 лв. на 2400 лв.
Въпреки дебатите за отпадане на тавана за пенсиите около приемането на бюджета максималният размер на пенсията ще продължи да се определя както досега - 35% от максималния осигурителен праг. Така най-големите пенсии стават 840 лв. вместо досегашните 770 лв.
- Възрастта и стажът за пенсия бяха замразени на същите стойности и за трите категории труд.
- Нови минимални осигурителни прагове за 2014 г. бяха договорени за общо 43 икономически дейности, като средното увеличение спрямо 2013 г. e 3%.
(Още данъчни и други промени, засягащи бизнеса)

Увеличава се данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти. Досега от 50% отстъпка се възползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. Занапред намаление от 50% ще има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление. Повечето автомобили обаче не попадат в тази категория.

Влиза в сила обратното начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури. Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм ще се отнася до зърнените и техническите култури в непреработен вид, посочени в част втора на Приложение №2 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

В сила е законът, който забранява участието на фирми, регистрирани в офшорни зони, в 28 икономически дейности (известен като законът, внесен от Делян Пеевски). Офшорки вече не могат да участват в обществени поръчки, да получават концесии, да се възползват от облекченията за инвеститори. Забранена зона за тях стават спортните клубове, мобилните оператори, медиите, социологическите агенции, организаторите на хазартни игри, банките, пенсионните дружества и застрахователните компании.

Токът за битови нужди е на по-ниски цени. С по около 0.9% намалява дневната тарифа и с по 10% нощната и на трите доставчика. ДКЕВР уреди поевтиняването, като намали нормативно признатите технологични разходи на електроразпределителните и топлофикационните дружества, които от своя страна обявиха, че ще обжалват решението в съда. Според изчисленията на синдикатите новите цени реално ще доведат само до 1-2% намаляване на сметките.