Дневник: Бойко Борисов за съдебния инспектор: Не разбирам за какво говорите

препечатка от dnevnik.bg с автор Петя Владимирова:

"Не разбирам за какво говорите", заяви тази вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на въпрос на "Дневник" дали партията му ще подкрепи номинацията на ДПС и БСП за главен съдебен инспектор на Висшия съдебен съвет.

На 27 декември Четин Казак (ДПС) и Мая Манолова (БСП) часове преди изтичане на последния срок внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за главен съдебен инспектор.

Запитан каква е позицията на ГЕРБ, без чиито гласове няма да се съберат изискваните две трети мнозинство за избора, Борисов каза: "Не съм запознат с въпроса въобще и не мога да говоря за позиция".

На въпрос кога партията му ще обсъжда този въпрос той отговори, че има време и че "живот и здраве ще се запознаем, ще видим, но сега съвсем нищо не мога да кажа". И повтори, че с тази материя не е запознат.

"Дневник" търсеше лидера на ГЕРБ за коментар от 30 декември (последния работен ден за годината), когато темата с номинацията за съдебния инспектор се обсъждаше, но основно от експерти, заради излезли данни за имотни сделки между нея и майка й. Тези факти засега не са коментирани нито от Тенева, нито от вносителите.

Вчера депутати от ГЕРБ, с които "Дневник" се свърза също отказаха да отговарят на въпроси дали партията ще гласува за предложената кандидатура.

На 19 декември депутатите приеха правила за избора и дадоха само четири работни дни за предлагане на номинации в деловодството на Народното събрание. Самият избор трябва да се проведе до 27 февруари след публично изслушване на кандидат.

За да бъде избран главен инспектор, е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или минимум 161 гласа. По информация на "Дневник" управляващите от БСП и ДПС са търсили подкрепа за избора от опозицията още преди официалното внасяне на номинацията. Депутати от ГЕРБ коментираха още преди седмица, че кандидатурата на съдия Тенева е приемлива за тях. 

  • Начало
    • Новини
      • Дневник: Бойко Борисов за съдебния инспектор: Не разбирам за какво говорите