СЕГА: Сделките около кандидатката за съдебен инспектор се оказаха "строго лични". Неправителственият сектор ще настоява въпросите около имотите на Веселина Тенева да се изяснят.

препечатка от segabg.net с автори Самуил Димитров, Венелина Ангелова и Любен Обретенов:

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да проверява имуществото на единствения кандидат за главен съдебен инспектор съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС), стана ясно вчера. Тя бе изслушана от членовете на Етичната комисия, които в рекордно кратки срокове, без никаква проверка и само на база на нейните твърдения, решиха, че кодексът за поведение на магистратите не е нарушен и няма нужда от дисциплинарно производство.

Причина за изслушването на Тенева бяха данните от имотния регистър за странните сделки между нея и майка й. От регистъра става ясно, че в периода 2004-2008 г. съдията първо е продала четири имота (два апартамента в София, един в Бургас и терен във вилна зона Росенец) на майка си, а след това ги е получила обратно под формата на дарение. Според "Биволъ" съпругът на Тенева Георги Георгиев е заменил съсобствен парцел за два апартамента на дъщерно дружество на "Софийски имоти".

Етичната комисия обаче определи тези сделки като "строго лични имуществени отношения". На практика тя блокира почти всички възможности за проверка как са придобити имотите. Както и за обяснение защо е било нужно майката на магистрата да ги купува, а след това да ги дари обратно. Никой не зададе и въпроса откъде са парите, с които са купени имотите. От ВСС обясниха лаконично, че Тенева е представила документи за тях. Самата тя не пожела да коментира изслушването си и заяви само, че е отговорила на всички въпроси.

"За мен решение липсва, защото ВСС не е направил задълбочена проверка, от която да стане ясно дали това са някакви симулативни сделки, с които се заобикаля законът. По този начин се атакува високият морал на съдията и прозрачността на системата. Именно затова ВСС трябва да проверки фактите и да обяви до какво е стигнал, а не да се измъква декларативно, че се засягат лични отношения", коментира пред "Сега" председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова.

От останалите неправителствени организации също изразиха учудване от решението на съвета. "Няма съмнение, че публичните фигури са с по-ниска степен на защита, нормално е кандидатът да се подложи на такава проверка", заяви адвокат Александър Кашъмов.

"За мен това е решение гарван гарвану око не вади. Когато човек кандидатства за такава длъжност, приема целият му живот да бъде изложен на показ", коментира директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова. Тя допълни, че от организацията ще продължат да настояват въпросите около имотите на Тенева да се изяснят, както и за промяна в правилата за номинации на кандидати за такива постове, така че проверката на имуществото им да се прави, преди те да бъдат издигнати.

СМЕТКИ

"Няма да удължаваме срока за номинации, процедурата е стартирана", заяви вчера Мая Манолова от БСП. Преди дни зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че на първото заседание на НС на 15 януари ГЕРБ ще поиска срокът за номинации, който изтече на 27 декември, да бъде удължен. Първоначално депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че кандидатурата е приемлива. Официално обаче лидерът Бойко Борисов отказа коментар по темата с мотива, че не е запознат. Вчера депутатът Томислав Дончев допълни, че ако срокът бъде удължен, ГЕРБ ще издигне своя кандидатура. За избора на главен съдебен инспектор е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или минимум 161 гласа. Това означава, че той няма как да стане факт без подкрепата на ГЕРБ. Манолова обясни, че няма време, тъй като предстои доклад на Европейската комисия, а пък постът стои незает от дълго време. Тя повтори, че Тенева е блестящ специалист с безупречна репутация и че е застанала зад кандидатурата й след проверка на работата й. Манолова уточни, че не знае подробности за имотното й състояние, но вярва, че е дала честен отговор пред Етичната комисия. "Не съм чула магистрат да се усъмни в професионалните й качества", каза още депутатът от БСП и отказа коментар на новите факти около съпруга на Тенева.

  • Начало
    • Новини
      • СЕГА: Сделките около кандидатката за съдебен инспектор се оказаха "строго лични". Неправителственият сектор ще настоява въпросите около имотите на Веселина Тенева да се изяснят.