Докладът на ЕК за България: Напредъкът е недостатъчен, остават проблемите с правосъдната система и назначенията

Публикуваме препечатка от mediapool.bg.

Напредъкът в България не "е достатъчен и остава несигурен", има много слабости по отношение на правосъдната система, назначенията, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Това са част от заключенията в тринайсетия доклад на Европейската комисия за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка, който бе представен в сряда. Пълните текстове на докладите обаче още не са публикувани официално.*

"Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие", се посочва в документа.

Отново се отбелязва, че липсват значими дела за корупция. Отразени са скандалите с подслушванията и случаят с изборните бюлетини в Костинброд, както и бягството от правосъдие на фигури от организираната престъпност.

Говорителят на ЕК Марк Грей каза още, че трябва да се направят още стъпки в борбата с конфликта на интереси и за подобряването на процедурите по обществените поръчки.

ЕК: Не търсим перфектност, а политическа решимост

"Не търсим постигането на перфектност, а ясна политическа решимост за последователени резултати в областта на правосъдието и борбата с корупцията на всички равнища - високи и ниски. Това означава в България уличените да бъдат изправяни пред правосъдието. Законите са налице, но все още липсата на желание за предаването на уличените на правосъдието и успешната съдебна процедура изостават от очакванията", заяви Грей.

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Настояваме за професионализъм и базиране на заслуги при номинациите и назначенията. Това е нещо много важно и ще продължаваме да го изискваме", каза още Грей без да коментира конкретни назначения.

"На моменти липсваше политическа воля"

Той заяви, че докладът не е оценка само са едно правителство, но се надява сегашният кабинет да се отнесе сериозно към него.

"Не даваме оценка на някое отделно правителство. Когато говорихме за изразена политическа воля, разглеждахме петгодишен период от наблюдението. Заявихме, че в някои моменти виждахме тази воля, друг път тя отсъстваше. Не се наемаме с оценка на сегашното правителство...Без този механизъм нямаше да видим стъпки напред. Напредъкът не е толкова бърз, но виждаме такъв. Вече има институционална рамка, която преди несъществуваше", каза Грей.

От ЕК посочват още, че България е предприела няколко стъпки в правилната посока и е подобрила процедури за назначаване, а главният прокурор предприел някои полезни управленски мерки. Висшият съдебен съвет пък е постигнал известен напредък по въпроса за натовареността.

Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

"Имаме задължение към останалите страни от ЕС, както и към гражданите на България и Румъния за постигането на резултати", заяви говорителят.

"Да се насърчават радетелите за промяна и да се осигури лидерство"

Председателят на комисията Жозе Барозу заяви в изявление във връзка с докладите, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство.

"Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка", заяви Барозу.

Премиерът Пламен Орешарски и други представители на правителството в аванс обявиха, че очакват силно критичен доклад.

Очаква се правителството и подкрепящите го партии – БСП и ДПС да наблегнат в коментарите си на по-дългия период, който е отразен в доклада и отговорността на предишните кабинети.

Друга тема, която се налага от управляващите, в дебат за европейската оценка е ефективността на механизма за сътрудничество и проверка и необходимостта от отпадането му.

Във вторник президентът Росен Плевнелиев отказа да коментира предстоящия доклад и каза, че ще изчака позицията на правителството.

*Докладът вече може да бъде открит на този адрес  (бел. БИПИ).

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Докладът на ЕК за България: Напредъкът е недостатъчен, остават проблемите с правосъдната система и назначенията