Вицепремиерите за евродоклада: Отчетените успехи са наши, пропуските - на предишната власт

Публикуваме препечатка от в. Дневник.

Повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца. Така вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова коментира оценките на Европейската комисия за напредъкът на България в съдебната реформа, борбата с престъпност и корупцията.

Другият вицепремиер - министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, също изрази удоволетворение, че в доклада е отчетена положителна тенденция и са отчетени усилията, които са положени през последните 6 месеца.

Това не е оценка на настоящото правителство, нито е оценка на предходния кабинет, изрично заяви при представянето на доклада говорителят на комисията Марк Грей. Уверени сме, че настоящото българско правителство ще възприеме този доклад сериозно, ние определено сме решени да работим с тях, за да гарантираме, че ще бъде постигнат напредък, каза още той.

В първата си реакция по темата, Златанова каза, че докладът на Еврокомисията е "обективен, точен, базира се на факти, не политизира ситуацията и е много професионален". Вицепремиерите демонстрираха готовността на България веднага да подготви план за действие по забележките.

"Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага. На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме", каза Златанова. На съвместна пресконференция в Министерски съвет Йовчев пък обяви, че констатациите в доклада трябва да се разглеждат като "възможност да се фокусираме в правилната посока с повече усилия". "Готови сме и веднага започваме да работим по екшън план, който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък", каза още той.

"Редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт - констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани", обясни Златанова пред медиите.

"На практика – нищо ново, като констатации и забележки няма в доклада за 2013 година, почерта Златанова. Съвсем коректно Европейската комисия е отразила факта, че в тези 18 месеца е оценена работата на три български правителства, два Висши съдебни съвета, два парламента. Важно е, да осмислим добре препоръките и да започнем незабавно план за действие", каза още правосъдният министър.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Вицепремиерите за евродоклада: Отчетените успехи са наши, пропуските - на предишната власт