Съдебната система ни спъва вече 25 години, коментира омбудсманът доклада

Публикуваме препечатка от в. Дневник.

Съдебната система е основният воденичен камък, който ни спъва тези 25 години. Ако няма работеща съдебна система, нищо друго не може да се случи, нито ще има така желаната от хората справедливост, яснота, равенство и върховенство пред закона, нито работеща икономика, така омбудсманът Константин Пенчев коментира по радио "Фокус" поредния евродоклад.

Според него, след като хората и всички политици са недоволни от съдебната система, тя трябва да се реформира, но вместо това през последната година и половина този процес е спрял изцяло и дори има сигнали за връщане назад. Пенчев посочва, че вече е склонен да мисли за нова конституция, която отново да формира съдебната система.

Ключово било в нея да се предвиди възможността отново да се преразгледа всяко едно назначение в съдебната система. "Защото, разбирате ли, че вече връзките, взаимообвързаностите са толкова големи от долу до горе и от горе до долу, че просто няма как някакви други реформи да изчистят системата", казва омбудсманът.

Според него надеждите, че Европа отвън би могла да ни стимулира за промяна, са били попарени и тя ще трябва да се направи по мъчителния път, чрез народното недоволство. Константин Пенчев е категоричен, че е абсурд да се мисли, че този парламент може да направи конституционни реформи. "Там знаете, че трябва да има квалифицирано мнозинство. А вие виждате, че има огромен проблем за избора на главен инспектор на Инспектората към ВСС, защото трябва да има две трети мнозинство", аргументира се обмудсманът.

Пенчев не очаква последствия след поредния критичен доклад, "защото доверието на нашите европейски партньори е доста спаднало. "Това е нашият проблем, защото и хората не вярват на институциите, и европейските институции не вярват на нашите", обобщава омбудсманът.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Съдебната система ни спъва вече 25 години, коментира омбудсманът доклада