Прекратиха процедурата за избор на съдебен инспектор

Публикуваме препечатка от Правен свят.

Парламентът прекрати процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор в Инспектората към ВСС, приета с решение на 19 декември м.г. Очаква се днес следобед правната комисия на Народното събрание да приеме нова процедура за издигане на кандидатури, публичен дебат и избор на нов главен инспектор. Заседанието на правната комисия е обявено с начален час 16,00.

Сутрешният дебат в пленарната зала премина под знака на поредните препирни чия е вината за забавяне на избора на главен инспектор и обвинения в задкулисие. Вносителите на единствената кандидатура по досегашната процедура Мая Манолова и Четин Казак, отново обясниха нуждата от бърз избор с появилите се проблеми около функционирането на Инспектората в условията на изтекъл мандат на Ана Караиванова, която повече от година изпълнява функциите на главен инспектор след края на мандат си на 9 януари 2013 г.

ИВСС няма легитимен ръководител от януари м.г., сподели за пореден път Четин Казак. Положението е още по-нетърпимо защото наскоро Върховният административен съд (ВАС) постанови, че в условията на изтекъл мандат главният инспектор няма представителна власт и не може да подписва заповеди и да изпълнява функциите си, в резултат на което Инспекторатът не може да функционира. За всички е ясно, че главният инспектор трябва час по-скоро да се избере и да поеме функциите. Затова, според Казак, нямало е причина народните представител от ГЕРБ да са били изненадани, че срокът за номинации е бил определен на 9 дни в края декември, този срок е бил достатъчно дълъг, независимо, че част от дните са били почивни. ГЕРБ са имали достатъчно време, защото са знаели за предстоящия избор. Ако са били достатъчно отговорни и ангажирани, не трябваше само да ваканцуват, а наистина да си изпълнят ангажимента и ако са имали предвид някого – да внесат номинация, каза Четин Казак.  "С г-жа Манолова не случайно изчакахме последния ден – именно за да не повлияем върху решението на друга парламентарна група или народен представител да внесат своя номинация. Накрая се оказахме с единствената кандидатура, което обуслови липсата на конкуренция", допълни той.

Четин Казак специално акцентира, че предложението за прекратяване на процедурата не е заради вчерашната акция на ГЕРБ, които заявиха, че няма да подкрепят канидатурата на съдия Веселина Тенева, заради новопоявили се компромати срещу нея. "Заедно с Мая Манолова, внесохме предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен инспектор поради две причини. Първата е, че ГЕРБ декларираха още миналата седмица, че няма да подкрепят тази кандидатура, което я обрича на неуспех, тъй като не може да бъде постигнато изискваното от Конституцията мнозинство от 2/3 от всички народни представители. Втората причина е, че в доклада на Европейската комисия беше заявено, че ЕК ще следи внимателно този процес и дали е гарантирана състезателност, конкурентност", обясни Казак. Очевидно е, че няма как да има конкурентност само при една кандидатура.

Тази важна институция работи в сложна ситуация, при която мандатът на Главният инспектор е изтекъл, каза на свой ред Мая Манолова. Атаки се чуват отвсякъде – от параментарни и извънпарламентарни партии, съсловни организации, от европейските организации. Ясно беше,че изборът е наложителен и то по-скоро, каза Манолова. И също припомни, че в редица дисциплинарни производства пред ВАС магистратите оспорват наложеното им наказание с аргумент за изтеклия мандат на главния съдебен инспектор.

Всички тези съображения обаче бяха известни. Още през юни м. г. на въпрос за изтеклия мандат на главният инспектор на Инспектората към ВСС, председателят на парламента Михаил Миков отговори, че новият шеф на Инспектората ще бъде избран, когато се формира парламентарно мнозинство за това.  А по-късно неколкократно заяви, че няма пречка главният инспектор Ана Караиванова да упражнява функциите си и в условията на изтекъл конституционен мандат. И обвини всички, които поставят въпроса за смяна на Караиванова, в опити за целенасочен натиск. "Натискът върху Главния инспектор Ана Караиванова не е от вчера и от днес и той не е случаен. Причината е, че Караиванова си върши работата както трябва, спечели одобрението на Европейската комисия. Този орган успя да разбута неприкосновени игри в съдебната система, стояли скрити дълго време", заяви Миков на брифинг през август. Днес той не взе участие в дебата.

Единствената фигура от управляващите, която от началото на своя мандат неотклонно поставяше въпроса за необходимостта от своевременен избор на нов главен инспектор беше правосъдният министър Зинаида Златанова, но нейните призиви така и останаха без отговор.

Интересно изказване днес направи депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, който в прав текст заяви, че новата процедура за избор на главен инспектор, която предстои да бъде гласувана, трябва да дава възможност за широки предварителни консултации с професионалната общност и неправителствения сектор, преди да се пристъпи към номиниране.

Според него новата процедура трябва да даде възможност поне месец и половина да се представят кандидатури. Но преди това трябва да се гарантира, че народните представители и парламентарните групи ще проведат срещи с действащия инспекторт към ВСС, където също могат да се намерят подходящи кандидати за главен инспектор – все пак това са хора, които са минали през проверка. Трябва да се проведе среща с ръководствата на върховните съдиища и на прокуратурата, да се проведе среща с професионалните организации – те не са толкова много, да се проведе среща със съответните неправителствени организации с опит в работата със съдебната система - те също не са толкова много. Едва след това може отговорно да се пристъпи към номинации, заяви Вучков. 

Той заяви, че досегашната процедура е била очевидно порочна, защото не бива една процедура да е Intuitu personae. Няма смисъл да се дават три работни дни за номинации и след това да има два месеца за дебат по една-единствена кандидатура, каза Вучков.

Изказването му срещна остро възражение от Мая Манолова, която отново подчерта нуждата от бърз избор заради бедственото положение, в което се намира Инспекторатът без легитимен ръководител според последната практика на ВАС. Манолова призова: "Да оставим ГЕРБ да определи срока за номинации. На вашата юридическа съвест  да тежи ситуацията, при която няма избран Главен съдебен инспектор. На вашата съвест да тежи това, което се случва пред ВАС".

Интригата тепърва ще се разплита, защото нямаше как да не направи впечатление неколкократната заявка на изказващите се депутати от ГЕРБ, че нямат нищо против конкретната кандидатура. "Заявавам още веднъж, че ние от ПГ на ГЕРБ нямаме нищо срещу конкретната кандидатура, а срещу процедурата", първа декларира Цецка Цачева. В един или друг вариант нейната декларация направиха и останалите изказващи се.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Прекратиха процедурата за избор на съдебен инспектор