Правен свят: Съюзът на съдиите започва вътрешни консултации за главен съдебен инспектор

публикуваме препечатка от legalworld.bg

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще участва в публичния дебат за нов главен съдебен инспектор, като сам проведе консултации за подходяща кандидатура, която според организацията трябва да е на съдия. Това стана ясно от думите на председателя на ССБ Таня Маринова пред БНР.

Съюзът на съдиите в България ще започне вътрешно съсловна консултация кой според нас отговаря на изискването да заеме тази длъжност. Ние твърдо считаме, че това трябва да е съдия, който има действително изключителен професионален и морален авторитет. Способни сме да извършим такава предварителна проверка на кандидата. Разбира се, трябва да се мотивира човек да участва в тази надпревара, а честните хора ще се мотивират единствено, ако политическите сили дадат ясен знак, че са готови да проведат една истинска състезателна процедура, заяви съдия Маринова.

По думите ѝ, ССБ като професионална организация напълно осъзнава отговорността си за активно участие в този процес, тъй като в съюза има убеденост, че съдийското съсловие има капацитета да излъчи достоен кандидат. Според Маринова, за да може да се мотивира добър и честен човек за участие в процедурата, то депутатите трябва да направят първо анализ на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и да стане ясно човек с какви качества трябва да заеме поста.

За участието на съсловни и неправителствени организации в дебата за нов главен съдебен инспектор, призова през седмицата и правосъдният министър Зинаида Златанова. Формалистичният подход не го приемам за извинение от неправителствените организации, от съсловните магистратски организации, включително и от тези, които имат право да предлагат по закон. Не можем да кажем, че една година е недостатъчна за търсене на подходящ кандидат. Разбира се, че призовавам магистратите да предлагат. Не намирам пречка да се дискутират кандидати, които са предложени от други. Да бъде провокирана дискусия и от други участници в тези процеси, каза Златанова.

Процедурата за съдебен инспектор бе прекратена на 29 януари, след като около единствената кандидатура на съдия Веселина Тенева от ВАС бяха изнесени множество данни за странни имотни сделки и доходи, за които така и не бе направена сериозна проверка. Основанието за прекратяване обаче не бяха тези данни, а напомнянето на Европейската комисия, че ще следи изкъсо процедурата и гаранцията за състезателност, каквато с един кандидат пък няма как да има. Друга причина за прекратяването бе заявката на ГЕРБ, че няма да подкрепят избора на Тенева, което го обезсмисля, тъй като е нужно мнозинство от 2/3.

Новият срок за номинации изтича на 2 април и според Таня Маринова, той позволява да бъде проведена действително прозрачна процедура, стига да има желание за това.

Неразумно краткият срок на старата процедура не даваше възможност нито депутатите да проведат съответни консултации, за да намерят кандидата, който е подходящ за съответната длъжност, нито да обяснят разумно, защо са се спрели на този кандидат. Проблемът е, че до ден днешен ние не сме убедени, че политиците са научили своя урок, те не осъзнават очевидно, че трябва да обосноват кандидатурите, които издигат. Не е проблемът в липсата на състезателност – може действително да има един кандидат, който да е перфектен за тази длъжност, но първо трябва да се направи анализ на дейността на този орган. Трябва да е ясно какви са приоритетите на инспектората, след като се анализира досегашната му дейност., посочи Маринова.

Конкретно за ситуацията, в която изпадна Веселина Тенева, председателката на ССБ каза, че Тенева е била "употребена от политическите сили и изхвърлена", тъй като нито нито депутатите, нито ВСС извършиха задълбочена проверка на изнесените данни за нея, за да дадат ясен отговор. Прекратяването на процедурата за съдебен инспектор, съмнително съвпадна и с предупреждение, дошло от позабравения в публичното пространство лидер на РЗС Яне Янев, който заплаши със скандални данни за Тенева, ако кандидатурата ѝ не бъде отхвърлена. Тайните документи за съдийката, Янев показа и на Бойко Борисов, който пък веднага поиска нейното изслушване, до което обаче не се стигна след прекратяване на процедурата.

Тъй като ултиматумът бе изпълнен, тези "потресаващи факти и данни" не бяха оповестени. "Правен свят" потърси реакция от Висшия съдебен съвет с въпрос дали тези данни ще бъдат поискани от Янев и Борисов, но от съвета отговориха, че ще направят проверка само, ако им бъдат изпратени документи, но няма сами да търсят политиците.

Много трудно ще се намери кандидат за тази длъжност и не защото се опасяват всички, че ще бъдат извадени компромати срещу тях и ще се окаля името им, а защото не желаят да участват в предрешени процедури. Досега не беше намерен кандидат, който да заеме този пост, защото не беше търсен такъв, който да притежава необходимите качества, а се търсеше политическа договорка, кой да е човекът, който да го заеме., каза още днес Таня Маринова.

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Съюзът на съдиите започва вътрешни консултации за главен съдебен инспектор