Президентът Росен Плевнелиев: Надявам се политиците да не компрометират избора за председател на ВКС

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

Ако процедурата по изора на председател на Върховния касационен съд се компрометира, така както се компрометира процедурата за избор на конституционен съдия или процедурата за главен съдебен инспектор, президентът Росен Плевнелиев няма да се поколебае да откаже да подпише указ и публично да заяви своите възражения. Това заявява самият Плевнелиев в интервю за интернет проекта РolitiКat.net. Критериите, които той поставя, са процедурата по избора и за интегритетът на кандидатите.

На въпрос за предстоящия избор за председател на ВКС, който се чака през есента, и за който бе споменато и в последния мониторингов доклад на Европейската комисия, Плевнелиев заявява, че следи дебата по темата и се надява "политическите лидери да са си направили изводите".

"Много съм разочарован от дебата по доклада на ЕК и същевременно от процедурата по избора на главен инспектор - абсолютно всички грешки, които можеха да се допуснат, бяха допуснати по най-арогантен начин – един кандидат, в последния момент, без никакъв дебат. И вие видяхте как този избор се провали в последния момент и той неслучайно се провали, защото българското гражданско общество насочи прожекторите, по същия начин, по който ги насочи и ЕК. Моето голямо притеснение е, че за пореден път българските политици показаха, че, от една страна, гледат формално – ЕК казала нещо, как да отиграем ситуацията, а от друга страна си правят каквото искат. Затова се надявам, че с избора на председател на ВКС през тази година наистина ще покажем – и не заради Брюксел, а заради българското общество - една процедура, в която да има достатъчно време, достатъчно кандидати, да могат да бъдат зададени всички въпроси, да се получат отговори и да се вземе решение", заявява Плевнелиев.

Аз ще се боря за това, добавя той, като уточнява, че неговите условия са към процедурата - дали тя е това, което трябва и което се очаква. "Ако процедурата се компрометира – както беше с г-жа Марковска навремето, вие видяхте, че аз не се поколебах дори и в последния момент да действам, само и само да работя и да спасявам репутацията на системата на правораздаване, а донякъде и  българската държавност, когато компрометирани кандидатури могат да стигнато до такова ниво на държавната йерархия… Ако се случи подобно нещо, ако процедурата се компрометира, ако кандидатът няма този интегритет, за който обществото и нашите европейски партньори говорят и очакват – разбира се, в моите правомощия е да не подпиша. И, разбира се,  тогава ще има достатъчно публичност и пак ще ми бъдат зададени всички въпроси".

На въпрос за неговите очаквания и оценката му за избора на главния прокурор Сотир Цацаров, чиито указ той подписа много бързо и без възражения, Плевнелиев заявява, че все още е рано да се дава оценка на главния прокурор, но трябва да е ясно, че всички следят внимателно неговата работа. Тепърва обществото ще дава оценка по критичните казуси, по които прокуратурата работи. Надяваме се, че ще видим една деполитизирана институция, която наистина ще гарантира справедливост и правосъдие за всички, а не за избрани, казва Плевнелиев. Следя внимателно работата на прокуратурата и няма да се поколебая да кажа какво мисля, добавя той.

Предупредих да се смени подходът при обсъждането на Наказателния кодекс, иначе няма да се  поколебая да наложа вето, каза още президентът.

 
  • Начало
    • Новини
      • Президентът Росен Плевнелиев: Надявам се политиците да не компрометират избора за председател на ВКС