Парламентът ще изслуша всички кандидати за ЦИК в един ден

Публикуваме препечатка от в. Дневник.

В рамките на един ден – 17 март, депутатите ще трябва да изслушат всички кандидати за новата 19-членна Централна избирателна комисия (ЦИК), предложени от партиите. Парламентът прие днес процедурата за номиниране и изслушване на ЦИК, одобрена в четвъртък и от правната комисия.

Приетите правила предвиждат на 20 март парламентът да избере ръководство на новата комисия – председател, двама заместник-председатели и секретар. Според новия Изборен кодекс, приет от депутатите на 21 февруари, ЦИК трябва да бъде съставена 15 дни след обнародването на закона. Кодексът влезе в сила с извънреден брой на "Държавен вестник" в сряда. Така до 21 март парламентът трябва да е избрал ръководството на ЦИК, а президентът Росен Плевнелиев да е назначил 15 членове, номинирани от парламентарните партии, "Синята коалиция" и НДСВ, които имат действащи евродепутати, избрани с техните листи.

"За по-малко от една седмица ще направим имитация на публична процедура", обяви днес след гласуването депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов – един от четиримата, гласували "против" новите правила. "Предупреждавахме ви много пъти, че закъсняхте с приемането на новия Изборен кодекс. Сега ще бързаме с ЦИК и много се надявам да изберем хора, които да си вършат професионално работата и да не се стигне до хаос на изборите на 25 май", обърна се Ципов към управляващите.

Според приетата процедура партиите ще могат да предлагат кандидати до 13 март. С новия кодекс гражданските организации могат да правят предложения до парламентарните групи и депутатите. Според процедурата, приета днес, това става до 11 март. След това гражданските кандидати се изслушват от комисията за взаимодействие с гражданските движения, ръководена от Мая Манолова (БСП), на 12 март. Ден по-късно изтича и окончателният срок, в който партиите предлагат кандидати на правната комисия – 13 март. В номинациите си те могат и да не включат кандидатите, предложени от гражданските организации.

След това граждани ще могат в рамките на три дни да задават въпроси по имейл и обикновена поща до кандидатите, а на 17 март правната комисия трябва да изслуша всички, като прецени дали отговарят на законовите изисквания – 7 години професионален стаж, магистърска степен, а за председател – юридическо образование и 10 години стаж. Ден по-късно – на 18 март, изтича окончателният срок, в който партиите могат да предложат вече изслушаните кандидати за членове на президента, а за председател, заместник-председател и секретар – на парламента.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • Парламентът ще изслуша всички кандидати за ЦИК в един ден