Правен свят: Веселин Пенгезов се кандидатира за втори мандат като шеф на САС

публикуваме препечатка от legalworld.bg

Веселин Пенгезов се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Днес той внесе документи във Висшия съдебен съвет за участие в конкурса. По информация на "Правен свят" той все още не е получил препис от решението на съвета от 15 май, с което бе отстранен от длъжност заради привличането му в качеството на обвиняем.

Законът не забранява на отстранените от длъжност магистрати да участват в конкурсите. Самият Пенгезов също застъпи тезата, че няма пречка да участва в конкурса, защото не е загубил статута си на съдия. Ще ги ядосвам до последно, каза шефът на САС на влизане в сградата на съвета.

На 17 април ВСС откри процедурата за избор на председател на Софийския апелативен съд. Седмица по-късно в. "Капитал" съобщи, че прокуратурата готви обвинение срещу председателя на САС заради злоупотреби по проект по програма ОПАК. По този повод Пенгезов заяви, че държавното обвинение действа болшевишки. Каза, че му е оказван натиск чрез адвокати от депутата от ДПС Делян Пеевски и от други представители на ДПС, по две дела - срещу бившия народен представител на движението Митхат Табаков и по повод по-леката присъда на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов.

Няколко дни по-късно прокуратурата повдигна четири обвинения на Пенгезов - за длъжностно присвояване, две за получаване на кредит чрез неверни сведения и за военно длъжностно престъпление. По първите три обвинения, според прокуратурата, той е действал като помагач на шефа на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков, който също беше обвинен в длъжностно присвояване за същия случай.

На 15 май ВСС отстрани временно от длъжност Веселин Пенгезов и Петър Петков.

Срокът за внасяне на кандидатури за шефския пост на САС следва да изтича утре. Засега други кандидатури не са известни.

 

 

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: Веселин Пенгезов се кандидатира за втори мандат като шеф на САС