Правен свят: ВСС прие процедура за реакция при засягане на независимостта на съдебната власт

публикуваме препечатка от legalworld.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие в четвъртък "процедура за публична реакция в случаи на засягане на независимостта на съдебната власт". Магистратите обаче са скептични, че т.нар. процедура ще има реален ефект, тъй като не се предвижда нищо повече от гласуване на декларации, съобщи в. "Сега".

За разлика от предходния, този състав на ВСС излиза по-често с декларации, когато прецени, че има засягане на независимостта на съдебната власт. Но проблемът е, че действа избирателно като например не реагира на твърденията на временно отстранения от длъжност шеф на САС Веселин Пенгезов за опити за натиск от страна на политици, чрез адвокати, по две конкретни дела.

Според процедурата, когато възникне казус, ако е неприсъствен ден за всички членове на съвета, се събират комисията му по публична комуникация и представляващият съвета Соня Найденова. Ако пък представляващият прецени, може да внесе предложение за реакция до пленарния състав на съвета. Предложението бе прието на заседанието без дебати.

ВСС буквално е разчел препоръката от последния европейски доклад за България, където се казваше, че съветът трябва да има процедура по реакция, когато е застрашена независимостта на съдебната власт, смятат магистратите, цитирани от в. "Сега". Според тях препоръката е да има последователна и навременна реакция, а не да се правят изпразнени от съдържание кризисни планове.

 

  • Начало
    • Новини
      • Правен свят: ВСС прие процедура за реакция при засягане на независимостта на съдебната власт