Mediapool.bg: Изборите - между 28 септември и 12 октомври

препечатка от mediapool.bg с автор Никола Лалов:

Предсрочните парламентарни избори ще са между 28 септември и 12 октомври. Около тези дати са се обединили парламентарните партии на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента във вторник. Окончателната дата ще бъде договорена след консултации между партиите, съобщи държавният глава Росен Плевнелиев.

"Политическите сили обсъдиха актуалната обстановка в страната и като отчитат, че изборите за Европейски парламент не дадоха легитимност за реформи на кабинета и като отчитат, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива, се обединиха от необходимостта от плавен преход към политическа стабилност", заяви президентът след проведеното във вторник заседание.

По думите му дебатът в съвета е бил честен и коректен, а политиците са изразили национално отговорни позиции за стабилност и ясна перспектива.

Той уточни, че на предстоящи консултации ще се реши кога да бъдат предсрочните избори, но партиите са се обединили за дата между 28 септември и 12 октомври. Дотогава парламентът ще получи приоритетни задачи.

Друга тема, по която има съгласие, е ускоряване на споразумението с ЕС за периода 2014-2020, изработване на ясни принципни и правила за посочване на български еврокомисар и създаване на гаранции за честни и свободни избори.

На КСНС присъстваха всички членове на съвета - премиерът Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, всички лидери на парламентарните партии, вътрешният министър Цветлин Йовчев, външният министър Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, финансовият министър Петър Чобанов, шефове на служби и др.

Докато течеше заседанието, пред президентството има три групи протестиращи. Едната бе на граждани, които настояват за незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Депутатите от "Атака" също се появиха в ранни зори с плакати с искане за избори през юли.

Пред сградата на президентството имаше и представители на движение ДНЕС, които настояват за провеждането на Национална кръгла маса.