ЕК отново настоява за скорошен избор на главен съдебен инспектор

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят.

С писмо от миналата седмица Европейската комисия отново е настояла изрично пред българските власти за скорошен избор на нов главен съдебен инспектор. Това потвърдиха днес пред журналисти последователно правосъдният министър Зинаида Златанова и председателят на парламентарната правна комисия Четин Казак.

И двамата коментираха проблема практически еднакво - избор трябва да бъде извършен, но за момента нищо не е ясно.

Вече неведнъж съм заявявала колко е важно да се извърши изборът, каза Златанова, която действително настоява за това още от началото на мандата си. Още повече след писмото на ЕК от миналата седмица, където се казва, че това е една от очакваните стъпки, които трябва да предприемем, добави тя. Същевременно, необходимо е мнозинство от 160 гласа, припомни Златанова, но не пожела да коментира кога трябва да се формира това мнозинство - с преговори преди изборите или по време на самия избор. "ГЕРБ също призова да не се избира главен инспектор, не разбрах до кога", отбеляза Златанова и изрази надежда, че това ще се случи до края на този парламент.

За момента няма никаква яснота по въпроса, каза Четин Казак. Той пък изрази надежда, че въпросът ще бъде обсъден по време на политическите консултации през тази седмица - още повече след като е получено писмо от ЕК.

 

 
  • Начало
    • Новини
      • ЕК отново настоява за скорошен избор на главен съдебен инспектор