СЕГА: САЩ ще наблюдават избора на ключови постове в съдебната власт

препечатваме публикация от segabg.com с автор Рада Григорова:

Предстоящите избори за ключови позиции в съдебната система ще са показателни за вътрешните й нагласи да се реформира. Това обяви американският посланик в България Марси Рийс по време на конференцията "Върховенството на закона - основен принцип за устойчива бизнес среда". Най-важният избор, който се задава в системата, е на председател на Върховния касационен съд наесен.

Освен за прозрачни назначения в съдебната система, основани на професионални и морални качества на кандидатите, дипломатът призова за реформи в институциите и независими и коректни медии. "Правилата трябва да са ясни, а прилагането им - прозрачно", подчерта Рийс. Тя допълни, че през следващите месеци новото правителство ще може да прати ясен сигнал за своята ангажираност към реформите.

Преди посланика президентът Росен Плевнелиев посочи, че България все още има проблем с придържането към принципа на върховенство на закона и този проблем не може да остане скрит. "Гражданите ясно заявиха, че искат България да бъде правова държава, в която признатите им права и законни интереси са реално гарантирани, а не само написани. Политиците и всички институции трябва да спазват не само буквата, но и духа на закона, да изпълняват поетите обещания и да работят за прогнозируемост за бизнеса, за прозрачност и за справедливост", бе категоричен Плевнелиев.

 

  • Начало
    • Новини
      • СЕГА: САЩ ще наблюдават избора на ключови постове в съдебната власт