Таня Райковска ще е втори кандидат за шеф на ВКС

Публикуваме препечатка от сп. Правен свят . 

Шефката на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска ще е втори кандидат за негов председател, съобщава в. "Преса". Изданието се позовава на членове на Висшия съдебен съвет, които се канели да я издигнат, а съдия Райковска вече дала съгласие да бъде номинирана.

Таня Райковска е заместник-председател на ВКС, както и съдия Павлина Панова, която е подкрепяна от председaтеля Лазар Груев. Ако някоя от двете бъде избрана, за първи път в близо 136-годишната му история начело на Върховния касационен съд може да застане жена. Миналата седмица ВСС откри процедурата за избор на председател на ВКС и реши, че номинациите да се правят на 30 и 31 юли, а вотът да е на 25 септември. За успешен избор, "за" избраника трябва да гласуват минимум 17 от членовете на съдебния съвет.

Кандидатури могат да издигат петима членове на ВСС или правосъдният министър. Подписката за Павлина Панова ще оглави самият Лазар Груев. За Таня Райковска, която също е част от неговия екип, се очаква да се подпише главният прокурор Сотир Цацаров.

На последното заседание на ВСС в четвъртък, 49 съдии от ВКС публично поканиха бъдещите кандидати на изслушване на 17 септември в зала "Тържествена" на Съдебната палата. В писмо до ВСС те представиха и своя профил на достойния бъдещ председател на съда. Поставят пет изисквания, сред които безупречна репутация и авторитет сред съдиите, активна гражданска и професионална позиция, квалификация в област­та на международното право. Зад това магистрати разпознаха подкрепа за Павлина Панова, която е и наш заместващ съдия в Евросъда в Страсбург. На голяма част от изискванията отговаря и Таня Райковска.

Ако на 25 септември никой от номинираните не събере нужното мнозинство, изборът започва отначало.

Кои са те

Павлина Панова е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1992 г. Започва работа като прокурор, през 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, от 1998 г. е в Софийския градски съд. После е повишена в апелативния съд, през 2007 г. става най-младата съдийка във ВКС. От 2009 г. е заместващ постоянния съдия в Страсбург. Специализирала е в Хага, Люксембург, Дания, Полша и Франция.

През 2004 г. става доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски". От 2007 г. е магистър по право на Европейския съюз и национален представител на България в "Евроджъст". Автор е на множество статии, съавтор е в сборници и монографии. От 2013 г. е заместник-председател на ВКС на мястото на Гроздан Илиев, който бе избран за конституционен съдия.

Таня Райковска е завършила право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1978 г. Била е младши съдия в окръжния съд във Велико Търново, от 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. отива в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение.

През 2001 г. е избрана за върховен съдия, впоследствие оглавява Първо търговско отделение. Тя е заместник-шеф на ВКС от 2012 г. на мястото на Марио Бобатинов, който се пенсионира.

Хоноруван асистент е по граждански процес и търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Участвала е в работни групи и програми по усъвършенстване на търговското законодателство. Съавтор е на сборник за съдебна практика по несъстоятелност.